Ga naar de inhoud
Nederland

Hoe de KvK een privacyhel creëert voor zzp'ers

Beeld © iStock

Heb je jezelf ooit ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Grote kans dat je privégegevens voor iedereen vindbaar zijn, en dat altijd blijven.

Veel zzp'ers schrijven zich bij het Handelsregister van de KvK in met hun woonadres en privénummer. Daar is een belangrijke reden voor: het is gemakkelijk. Zo kun je direct met je eigen bedrijfje aan de slag, vanuit huis en met je oude vertrouwde telefoonnummer.

Maar de meeste zzp'ers zijn er niet van op de hoogte dat hun privégegevens makkelijk te vinden zijn op het internet, en dat maakt de kans op identiteitsfraude groter. Daarnaast verkoopt de KvK jouw gegevens door en wordt deze informatie inzichtelijk gemaakt in het Handelsregister - ook als je al jaren geen ondernemer meer bent. Tot het laatstgenoemde is de KvK wettelijk verplicht.

Doorverkopen en kopiëren

Dat is niet alles: de KvK verkoopt je gegevens ook door aan derden, bijvoorbeeld partijen die je commerciële aanbiedingen doen. De gegevens worden doorverkocht, tenzij je actie onderneemt. Daar heb je twee afmeldopties voor: de non-mailing indicator (voor je adres) en het bel-me-niet-register (voor je telefoonnummer). 

Dan zijn er nog een rits partijen die het Handelsregister afstruinen, de gegevens kopiëren en vervolgens op hun eigen site publiceren. Het nadeel van deze partijen is dat ze regelmatig opduiken in de zoekresultaten van Google. Zo kan een woonadres of telefoonnummer met een simpele zoekopdracht worden gevonden.

Deze resultaten zijn ook nog eens lastig te verwijderen. Wil je dat doen, dan moet je contact opnemen met de beheerder van de betreffende website. Als het je lukt om hem te overtuigen om de gegevens te verwijderen, dan moet je wachten tot Google de pagina, nu zonder jouw gegevens, opnieuw indexeert. Deze stappen mag je herhalen bij elke websitebeheerder die je privégegevens heeft overgenomen.  

Burgerservicenummer in je btw-nummer

Doordat privégegevens openbaar beschikbaar zijn op het internet en in het Handelsregister, ligt identiteitsfraude op de loer. Het btw-nummer van een zzp'er bestaat uit het volledige burgerservicenummer met een toevoeging van een aantal letters. Deze wordt op de facturen en meestal ook op de website van de ondernemer geplaatst. 

Een kwaadwillende zou met het burgerservicenummer, de volledige naam, het woonadres en telefoonnummer identiteitsfraude kunnen plegen door zich voor te doen als de zzp'er in kwestie.

Volgens Josien van Breda, directeur van vakbond FNV Zelfstandigen, komt misbruik regelmatig voor: "De privégegevens van zzp'ers worden onder andere misbruikt om op een ogenschijnlijk betrouwbare manier producten via Marktplaats aan te bieden, maar nooit te leveren. Wij zijn dan ook tegen het gebruik van het burgerservicenummer als btw-nummer."

Btw-nummers aanpassen

In 2014 reageerde staatssecretaris Eric Wiebes van het ministerie van Financiën op de motie van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) over de voorgestelde ontkoppeling van het btw-nummer en burgerservicenummer. Het antwoord was duidelijk: Wiebes schat de kans op identiteitsfraude via het btw-nummer niet zo hoog in.

"Dat was een teleurstellend antwoord", zegt Verhoeven. "In Nederland zijn een miljoen zzp'ers gevoelig voor identiteitsfraude. D66 vindt dat je meer moeite moet doen om deze groep te beschermen. Het is ook een redelijk overzichtelijk probleem: we moeten gewoon de btw-nummers aanpassen."

Voor altijd in het Handelsregister

Als je jezelf uitschrijft bij de Kamer van Koophandel, bijvoorbeeld omdat je in dienst gaat, dan blijven je privégegevens vindbaar in het Handelsregister. Deze resultaten zijn niet zichtbaar in Google, maar verschijnen wel als je in het register zoekt. 

Dat is nodig voor de rechtszekerheid, laat een woordvoerder van de KvK weten: "Er wordt regelmatig informatie opgezocht over bedrijven die zijn opgeheven, zoals wie achter een onderneming zat. Die aanvragen kunnen soms gaan over bedrijven die al tientallen jaren niet meer bestaan. We hanteren dan ook geen vernietigingstermijn." Deze gegevens worden bijvoorbeeld gebruikt voor rechtszaken. 

Privacy beter beschermen

Volgens de directeur van de vakbond 'wringt' het Handelsregister met de privacy van zzp'ers: "Onze achterban vindt privacy belangrijk en wil zelf kiezen welke gegevens ze delen. Omdat het Handelsregister deze informatie voor altijd inzichtelijk maakt, moeten startende zzp'ers goed nadenken over welke privégegevens ze bij de KvK opgeven, en of ze toestemming geven om deze gegevens te delen met commerciële partijen."

Verhoeven vindt dat zzp'ers het recht zouden moeten hebben om hun woonadres en telefoonnummer in het Handelsregister af te schermen: "En als je jezelf hebt uitgeschreven, zouden je privégegevens niet voor de rest van je leven in een bestand van de KVK moeten staan. Ook zzp'ers hebben recht op privacy."

4 tips om als zzp'er je privacy te beschermen

1. Schrijf jezelf niet in op je woonadres, maar op een werkadres. Daarvoor moet je wel een werkruimte huren. Er zijn ook bedrijven die inschrijflocaties voor registratie bij de KVK aanbieden voor enkele tientjes per maand.

2. Gebruik een ander 06-nummer, bijvoorbeeld met een prepaid-simkaart of een dienst waarmee je een doorschakelnummer krijgt.

3. Geef je bedrijf niet je eigen naam. Door een andere naam te gebruiken ben je een stuk lastiger vindbaar in het Handelsregister als iemand op je naam zoekt.

4. Je kunt je privéadres afschermen. Voorwaarde is wel dat je adres in de Basisregistratie Personen van de gemeente de indicatie ‘geheim’ heeft. Dat is veelal een lastig proces.