Ga naar de inhoud
Mogelijk 40 graden

Tropische dagen en nachten op komst: 'Twee dagen flink afzien'

De temperatuur kan oplopen tot 40 graden. Beeld © ANP

Nederland krijgt morgen en overmorgen te maken met tropische temperaturen. Dinsdag benaderen we de grens van 40 graden. Plaatselijk kan die grens zelfs overschreden worden. De nacht van dinsdag op woensdag wordt een voor Nederland unieke 'tropennacht'.

"Er is een kortstondige hittepiek onderweg", zegt Sebastiaan Aarts van Buienradar. "Vandaag is nog een gewone zomerse dag met veel zon. Het wordt zo'n 22 graden langs de kust en maximaal 28 graden in het zuiden. Maar er is een bel met hete lucht onderweg die morgen en overmorgen in het hele land voor tropische temperaturen zorgt."

Grens 40 graden in zicht

Via Frankrijk en het oosten van Engeland komt die hete lucht onze kant op. "Als we morgen wakker worden is het al boven de 20 graden. Het wordt een heldere, zonnige dag. In de middag krijgen we tropische temperaturen boven de 30 graden. Eigenlijk in het hele land, behalve de Wadden en het noordelijke kustgebied: daar blijft het nog net onder de 30. Het koelt langzaam af in de avond. Vooral in het zuiden zal het de hele avond boven de 20 blijven."

Na een warme nacht van ongeveer 18 graden in het midden van het land, wordt dinsdag mogelijk een unieke dag voor Nederland. "Ik verwacht niet echt dat het boven de 40 graden wordt, maar het zou lokaal kunnen gebeuren", zegt Aarts. Die grens is in Nederland nog maar één keer bereikt: op 25 juli 2019 op meerdere plaatsen in Nederland (in Gilze-Rijen werd het die dag het warmst: 40,7 graden). De dag erop steeg het kwik ook in Volkel nog even boven de 40 graden.

Zo
RTL Nieuws
Zo bereid je je voor op de snikhete dagen die eraan komen

In elk geval wordt het in heel Nederland boven de 30 graden. "In het zuiden - Zeeland, Noord-Brabant en Limburg - zal het 38 of 39 graden worden. Dat zal aanvoelen alsof je in een warme föhn zit. Ik denk dat het voor veel mensen twee dagen flink afzien wordt."

De nacht van dinsdag op woensdag wordt voor Nederland uniek, verwacht Aarts: omdat de warmte blijft hangen, beleven we een zogeheten tropennacht: "Dat is een nacht waarin het in het hele land warmer dan 20 graden blijft. Dat is recordwaardig. We hebben sinds het begin van de metingen in 1901 slechts tien van zulke nachten waargenomen."

Code oranje

Als het boven de 38 graden komt, zal het KNMI 'code oranje' afgeven. "Dat betekent dat er kans is op gevaarlijk of extreem weer. Mensen moeten goed voorbereid zijn. Houd rekening met je activiteiten op het warmste moment van de dag. Neem water mee, smeer je goed in, mijd de zon als het kan."

De organisatie van de Vierdaagse die dinsdag in Nijmegen zou beginnen, heeft de eerste dag nu uit het programma geschrapt. De Vierdaagse is nu dus een 'driedaagse' geworden en begint pas op woensdag.

Woensdag komt de koelere lucht het land weer binnen. "Mogelijk valt er regen of krijgen we een onweersbui. Dan keren we terug naar normaal Nederlands zomerweer."

Hoe snel de temperaturen oplopen in een auto, laten we zien in onderstaande video:

Bekijk ook: zo snel loopt de temperatuur op in een auto.

03:43
Elke zomer moeten kinderen en dieren gered worden uit snikhete auto's. Die kunnen geparkeerd in de zon namelijk in no time veranderen in sauna's.