Ga naar de inhoud
In Hilversum en Vijfhuizen

Acht jaar na MH17-ramp: vanmiddag herdenking van 298 slachtoffers

Nabestaanden in Vijfhuizen tijdens een eerdere herdenking van de vliegramp. Beeld © ANP / Sander Koning

Het is vandaag acht jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. De vliegramp wordt vandaag herdacht bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen en in Hilversum, waar ook de namen van alle 298 slachtoffers worden voorgelezen.

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer nadat het vliegtuig was geraakt door een BUK-raket. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Er kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Nationaal Monument MH17

De afgelopen twee jaar ging de herdenking vanwege de coronamaatregelen in aangepaste vorm door. Vanmiddag hebben nabestaanden zich weer verzameld bij het Nationaal Monument MH17 in het Noord-Hollandse Vijfhuizen.

Gepersonaliseerde
Lees ook:
Gepersonaliseerde granaten voor Oekraïne te koop: 'Wraak voor MH17'

Piet Ploeg, voorzitter van de stichting Vliegramp MH17, houdt bij het monument een toespraak. Nabestaanden lezen de namen van de slachtoffers voor.

'Gedachten bij dierbaren'

Een van de nabestaanden is Ria van der Steen, die voor RTL Nieuws ook blogs schrijft over de rechtszaak tegen de verdachten van het neerhalen van het toestel. Zij meldde vanochtend op Twitter dat haar gedachten vandaag bij alle dierbaren zijn die door de vliegramp om het leven kwamen.

Ook in Hilversum is een herdenking van de vliegramp. Daar worden de vijftien inwoners uit die plaats herdacht die bij de ramp om het leven kwamen.

Zonnebloemen bij MH17-monument

Burgemeester Gerhard van den Top en pastoor Jules Dresmé houden een korte toespraak. Oud-burgemeester Pieter Broertjes spreekt de namen van de Hilversumse slachtoffers uit. Ook worden, in het bijzijn van een aantal nabestaanden, zonnebloemen gelegd bij het Hilversumse MH17-monument.

De Stichting Vliegramp MH17, die de herdenkingen organiseert, besloot twee jaar geleden om iedere vijf jaar een grote herdenking te organiseren. In alle tussenliggende jaren, zoals ook vandaag, zijn de herdenkingen iets kleinschaliger. Premier Rutte of andere hoogwaardigheidsbekleders geven daarom vandaag geen toespraken.

Advocaten:
Lees ook:
Advocaten: MH17-verdachte Poelatov krijgt geen eerlijk proces

Intussen loopt het proces tegen de verdachten van het neerhalen van het toestel nog altijd. Begin vorige maand heeft de verdediging haar pleidooi gehouden en werd een video getoond met het laatste woord van een van de verdachten, Oleg Poelatov. Hij zei mee te leven met de nabestaanden van 'de verschrikkelijke ramp' en herhaalde dat hij onschuldig is.

Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich door advocaten laat vertegenwoordigen. De kans dat zij ook daadwerkelijk achter de tralies belanden is nauwelijks aanwezig, de verdachten zullen niet uitgeleverd worden aan Nederland. 

Levenslang geëist

Er is nu nog één inhoudelijke zittingsdag gepland, op 22 september. De verwachting is dat dan alleen zal worden medegedeeld dat het inhoudelijke deel van de rechtszaak voorbij is. De uitspraak volgt later dit jaar, mogelijk op 17 november of 15 december. Tegen de vier verdachten is levenslang geëist. 

Bekijk ook: dit zijn de verdachten van de MH17-ramp

02:59
Schutter, Adder, Chagrijn en Mol zijn de vier mannen die terecht staan voor moord op bijna 300 inzittenden door een aanval met een BUK-raket.