Ga naar de inhoud
'Als een neusverkoudheid'

Kuipers 'kan zich voorstellen' dat corona-isolatie verdwijnt, maar voorlopig niet

Minister Kuipers gisteren, na de ministerraad. Beeld © ANP

Als coronavarianten in de toekomst niet meer dan een neusverkoudheid zijn, dan moeten we daar ook zo mee omgaan. Dat zegt minister Kuipers van Volksgezondheid. De isolatiemaatregel zou dan afgeschaft kunnen worden.

Kuipers doet zijn uitspraken in een gesprek net NU.nl. Hij benadrukt dat het voorlopig nog niet zover is.

"Stel dat verschillende varianten in de toekomst niet meer dan een neusverkoudheid veroorzaken, dan moet je het virus ook zo behandelen", zegt hij. "We kunnen er slim mee omgaan. Je houdt afstand, niest in je elleboog en geeft iemand geen hand."

Coronavariant
Lees ook:
Coronavariant centaurus aangetroffen in Nederland

De minister zegt dat testen bij klachten en isolatie bij een positieve test op dit moment nog de belangrijkste manieren zijn om het aantal besmettingen in te dammen.

10 miljoen besmettingen

Kuipers houdt ook rekening met een flinke coronagolf in het najaar en de winter. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er 6 miljoen besmettingen, tussen half september en half april 'moeten we niet verbaasd zijn' als het er 10 miljoen worden, zegt hij.

Dat kan enorm veel uitval van personeel bij de NS, op Schiphol, in het onderwijs en de zorg veroorzaken.

Bondscoach
Lees ook:
Bondscoach Wiegman mist laatste groepsduel Engeland door corona

Minister Kuipers benadrukt dat hij veel empathie heeft voor kwetsbaren, die zich zorgen maken om besmettingen. "Tegelijkertijd is het zinvol om je te realiseren dat corona een van de besmettingen is in een veelheid van virussen die iedere dag om ons heen zijn."

Bekijk ook: Extreem heet in China, coronatesters vallen letterlijk om

02:05
In Shanghai komt het strenge coronabeleid mensen momenteel de neus uit. Al een week piekt de temperatuur ruim boven de 40 graden, zonder een zuchtje wind.