Ga naar de inhoud
Noodverordening

Geen ruimte voor boerenprotest bij Nijmeegse Vierdaagse

De opbouw en voorbereidingen voor het evenement zijn al in volle gang Beeld © ANP

De gemeente Nijmegen tolereert tijdens de Vierdaagse komende week geen boerenprotest. Voor alle zekerheid heeft de gemeente voor de hele week een noodverordening afgekondigd.

Daarmee kan de gemeente samenscholingen verbieden in het centrum van de stad en is het daar onder meer verboden om met landbouwvoertuigen te staan op openbare plaatsen. Op vrijdag, de dag van de intocht, geldt de noodverordening zelfs voor het hele grondgebied van de gemeente. 

'Geen boer de stad in'

Eerder had de burgemeester van Nijmegen al aangekondigd te zullen optreden tegen boerenprotesten tijdens de Vierdaagse. "Er komt geen boer de stad in", zei Hubert Bruls vorige week in een persconferentie. 

Extreme
Lees ook:
Extreme hitte tijdens Nijmeegse Vierdaagse: kan het doorgaan?

Actiegroep Farmers Defence Force had zich bij de gemeente gemeld om op vrijdag, de dag van de intocht, een demonstratie met 500 trekkers in het centrum te willen houden. Dat is volgens de gemeente absoluut niet mogelijk, gezien de enorme drukte bij de finish. De Vierdaagse van Nijmegen is met 45.000 deelnemers het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld.

Daarbij komen nog eens vele tienduizenden bezoekers naar de stad voor de bijbehorende Vierdaagsefeesten.

Kleinschalige uitingen

De gemeente heeft de boerenactiegroepen wel laten weten dat er 'overlegd kan worden' over kleinschalige uitingen langs de route. 

De Vierdaagse begint komende dinsdag en is de eerste editie in drie jaar tijd. In 2020 en 2021 werd het ruim honderdjarige evenement afgelast vanwege de coronapandemie. 

Tranen om afgelaste Vierdaagse: 'Ik mis zelfs de zweetlucht'

02:21
Wilma zou in 202 voor haar 44ste speldje gaan. Samen met 18.000 andere wandelaars liep ze daarom de Alternatieve Vierdaagse: vier dagen wandelen, maar dan gewoon vanuit je eigen huis.