Ga naar de inhoud
Files van een uur

Boerendemonstraties blokkeerden voor korte tijd drie snelwegen

Boeren hebben de berm in brand gestoken op de A1. Beeld © SPS Media / Jan Willem Klein Horstman

Demonstranten blokkeerden vanmiddag drie snelwegen door het hele land. Het gaat om de A1 bij Barneveld, de A50 bij Epe en de A28 bij Nunspeet. Eerder riepen boeren op om Nederland vandaag 'een kwartier plat te leggen om solidariteit met de boeren' te tonen. 

Op de snelwegen reden vrachtwagens en trekkers langzaam, of ze blokkeerden wegen en afritten. 

Een woordvoerder van de ANWB liet weten dat automobilisten op de A1 ruim een uur in de file stonden. Een kwartier na de start van de actie zag de ANWB dat de file ook weer afneemt. "Het lijkt erop dat ze weer zijn gaan rijden, maar het duurt een tijd voor de flink opgelopen vertragingen afnemen."

Ook op de A50 werd vanmiddag gewaarschuwd voor een file van een uur.

Blokkades van vrachtwagens

Rijkswaterstaat deelde op Twitter beelden van de demonstraties. Hierop is te zien dat de A1 en de A50 geblokkeerd werden door vrachtwagens.

Naast de blokkades op snelwegen waren er meerdere kleine acties in het land, zoals voertuigen die stilstonden op N-wegen en rotondes. "We zien op meerdere plekken mensen die op een of andere manier de weg blokkeren", meldde Rijkswaterstaat.

De boerenactiegroep Agractie riep eerder al op Nederland vandaag 'een kwartier plat te leggen'. De organisatie vroeg Nederlanders om 15.00 uur het werk voor 15 minuten neer te leggen en zo 'solidariteit met de boeren' te tonen. 

Boerenacties

De boeren voeren al weken actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ze vrezen dat hun bedrijven hierdoor hard worden geraakt. Met de solidariteitsactie willen de boeren 'een krachtig signaal afgeven aan politiek Den Haag'.

Nepnieuws
Lees ook:
Nepnieuws over boerenprotesten gaat wereldwijd viraal