Ga naar de inhoud
Vrouw (38) overleden

Ruzie over blikschade eindigt met dodelijke aanrijding: 'Waarom, over zoiets kleins?'

De auto raakte een paal en eindigde in de bosjes. Beeld © ANP

"Echt een drama, heel erg." Hij kan er met zijn verstand totaal niet bij, Mustafa Camak van shoarmatent Marktplein in Lith. Eén van zijn vaste klanten, een vrouw van 69, reed woensdagavond zijn buurvrouw dood. Na een ruzie over blikschade belandde die vrouw (38) op de motorkap en werd meterslang meegesleurd. Die nacht nog overleed ze in het ziekenhuis.

Mustafa was aan het werk in zijn eetcafé toen rond 19.00 uur een vaste klant de zaak binnenkwam. "Ze was boos, merkte ik meteen. Ik vroeg haar wat er aan de hand was. Ze praatte hard en vroeg: van wie is die auto?"

De vrouw vertelde dat ze tegen een fietsendrager was aangereden, die achterop een auto zat. De auto met de fietsendrager had schade en haar eigen auto ook. "Ze was boos over dat rek. Maar die auto stond gewoon netjes geparkeerd, hier aan de overkant van de straat."

Vrouw
Lees meer:
Vrouw (38) overlijdt door aanrijding na ruzie over botsing bij parkeren

Het bleek om de auto van zijn buren te gaan, zag Mustafa. Een Pools gezin; vader, moeder en een klein dochtertje. Ze wonen een paar deuren verderop. Dat vertelde Mustafa aan zijn klant, zodat beide partijen het samen op konden lossen.

'Geen Nederlands'

De oudere vrouw belde aan. De deur ging open en er volgde een gesprek. Geen goed gesprek, hoorde Mustafa. "Er werd hard gepraat, ruzie gemaakt. Ik weet niet precies wat er is gezegd, mijn buren spreken sowieso helemaal geen Nederlands."

Na een tijdje kwam de oudere vrouw weer naar de zaak van Mustafa. Op het terras belde ze met de politie. "Volgens mij wilde ze weten of je zo'n rek achter je auto mag hebben, maar ik kon het niet helemaal volgen."

"Mijn buurvrouw kwam op de motorkap terecht. Mijn buurman rende erachteraan en trok de deur open."

Uiteindelijk bestelde ze eten, nam dat mee en wilde naar huis gaan. Maar buiten op straat volgde een tweede confrontatie met de Poolse buren van Mustafa, een man van 42 en een vrouw van 38. "Ze konden niet echt met elkaar praten, konden elkaar niet verstaan. Ze riepen alleen maar 'fuck dit' en 'fuck dat', alleen maar scheldwoorden."

En daar escaleerde de boel volledig. "Mevrouw wilde wegrijden, mijn buren wilden haar tegenhouden. Ik denk dat ze de politie erbij wilde hebben, voor die schade. Een paar keer reed ze een klein stukje en stopte dan weer."

Het stuur grijpen

Ineens reed de vrouw wél door. "Mijn buurvrouw kwam op de motorkap terecht. Mijn buurman rende erachteraan en trok de deur open, hij wilde het stuur pakken om de auto te stoppen. Hij hing aan de zijkant aan de auto."

Zo, alsof het slechte film was, verdween de auto uit Mustafa's zicht, om iets verderop tegen een paal te belanden. Met de buurvrouw bleek het helemaal mis. Een traumahelikopter bracht haar naar het ziekenhuis, maar ze was niet meer te redden. Die nacht nog, overleed ze. Als gevolg van een ruzie over blikschade.

Fatale
Lees meer:
Fatale verkeersruzie Lith: vrouw (69) verdacht van doodslag

En waarom, blijft Mustafa zich maar afvragen. "Als mevrouw het netjes had kunnen uitleggen aan de deur, als ze allemaal rustig waren gebleven en gewoon een schadeformulier hadden ingevuld, dan was dit allemaal niet gebeurd. Het was maar een klein beetje schade, een paar honderd euro misschien. En iedereen is toch gewoon verzekerd?"

'Veel erger'

De hele dag erna dacht hij er nog aan. En nog steeds zit het hem erg hoog. "Heel moeilijk om zoiets te zien. Die vrouw op de motorkap. Heel moeilijk. Ze was pas 38, een aardige vrouw. En dan dat kleine kindje, een meisje van een jaar of 3. Allemaal om zoiets kleins."

Hij denkt er veel aan, aan het vreselijke tafereel. "Maar dat is maar een klein probleem. De buurvrouw is dood. En mijn klant zit in de cel. Dat is veel erger allemaal."

Verdacht van doodslag

De 69-jarige vrouw wordt verdacht van doodslag of dood door schuld, laat de politie weten. Ze zit nog vast. De rol van de Poolse man wordt nog onderzocht. Voorlopig is hij nog geen verdachte in de zaak. De politie laat weten nog geen bruikbare tips te hebben gekregen.

Mustafa belde zijn buurman nog. "Maar we kunnen moeilijk met elkaar praten, vanwege de taal. Hij moest huilen, heel erg huilen."

Volgens de uitbater van de shoarmatent, zagen ook bezoekers van een café verderop het allemaal gebeuren. "Zij kwamen gisteren nog naar de zaak, om erover te praten. Lith is een klein dorp, het gesprek gaat eigenlijk nergens anders meer over."