Ga naar de inhoud
Ook plaknachten

On-Nederlands heet: dinsdag boven de 35 graden, lokaal zelfs 39

Beeld © ANP

Maak je borst maar nat, het wordt volgende week een aantal dagen erg warm, of zeg maar gerust on-Nederlands heet. De temperatuur loopt dinsdag op tot boven de 35 graden, waarbij het lokaal zelfs 39 graden kan worden. 

Maar voordat we aan die extreme hitte van de volgende week toekomen, eerst even een blik op de komende dagen. Je ziet de temperatuur geleidelijk oplopen, zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog van Buienradar. Vandaag is het nog wat wisselvallig, met 's middags toenemende bewolking en vanavond en vannacht in het noorden kans op een bui.

Daar komen de 30'ers

Morgen wordt het al een stuk zonniger, en met temperaturen van 19 graden in het noorden tot 24 graden in het zuiden is het een aangenaam dagje. Zondag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop, zegt Dorrestein. "Het wordt in De Bilt met 25 graden zomers warm, en in Limburg kan het lokaal al oplopen tot een graad of 28. Al met al een heerlijk zonnig weekend dus."

En dat is de opmaat tot een aantal hete dagen. Op maandag 'begint de warmtepomp te draaien', aldus Dorrestein. "In de kaarten staat 13 tot 15 uur zon, wat betekent dat er de hele dag eigenlijk nauwelijks een wolk te zien zal zijn. Met warme lucht uit het zuiden wordt het op de Wadden al 25 graden en in de rest van het land verschijnen de 30'ers. In het zuiden kan het al 34 tot 35 graden worden."

Het
Lees meer
Het is snikheet, ook voor huisdieren: zo bescherm je ze tegen de hitte

Warme nachten

Die tropische temperaturen zijn dinsdag in heel Nederland te zien, want zelfs op de Wadden lijkt de 30 graden te worden bereikt. In De Bilt, het midden van het land dus, wordt het zeker 36 graden. De ergste hitte vinden we weer terug in het zuiden, waar het 37 à 38 graden wordt, met lokale uitschieters tot 39 graden.

En dat komt in ons land niet vaak voor, aldus Dorrestein, die ook een aantal warme nachten verwacht. Zo daalt de temperatuur in de nacht van maandag op dinsdag niet onder de 19 graden, en de nacht daarop blijft het zeker 20 graden of zelfs nog iets hoger.

Lange
Lees meer
Lange periode van extreem hoge temperaturen door hittekoepel

Droogte

Op woensdag doet de temperatuur een stapje terug, maar het blijft met 28 graden gemiddeld nog steeds erg warm. Op donderdag zakt de gemiddelde temperatuur naar zo'n 24 graden.

Bekijk ook - Getest: zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto

03:43
Elke zomer moeten kinderen en dieren gered worden uit snikhete auto's. Die kunnen geparkeerd in de zon namelijk in no time veranderen in sauna's. Verslaggever Laura Veneman nam de proef op de som, terwijl een thermofysioloog haar temperaturen mat.

Richting volgend weekend wordt het zo'n 22 à 23 graden. "Dat is het gemiddelde Nederlandse zomerweer", zegt Dorrestein, die er wel nog even op wijst dat er de komende twee weken geen regen op de weerkaarten te zien is. En daardoor zal de droogte in het land alleen maar toenemen.