Ga naar de inhoud
Actie rustig verlopen

Grote groep boeren protesteert bij aanmeldcentrum Ter Apel

De boeren staan bij Ter Apel omdat ze zich 'niet welkom' voelen. Beeld © ANP

Een grote groep boeren verzamelde zich vandaag met zo'n honderd tractoren bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. De boeren stonden daar omdat ze zich 'niet meer welkom voelen'. Er waren ook tientallen boeren uit Duitsland aanwezig.

De boeren hadden zich eerder vandaag verzameld op het erf bij een boer in het dorp Bourtange, ook in de gemeente Westerwolde. Vervolgens is de groep aan het begin van de middag met de tractor naar Ter Apel gegaan. Ze stonden tot ongeveer zes uur vanavond geparkeerd in de berm van een weg die langs het aanmeldcentrum loopt.

Overvallen

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat mensen bij het aanmeldcentrum 'vrij overdonderd' waren toen de boeren arriveerden. De demonstratie heeft volgens het COA tot nu toe geen invloed gehad op het aanmeldproces voor mensen die buiten aan het wachten zijn.

Nepnieuws
Lees ook:
Nepnieuws over boerenprotesten gaat wereldwijd viraal

De boeren zeiden te begrijpen dat de situatie in Ter Apel lastig is vanwege de drukte bij het aanmeldcentrum. "We willen ons dan ook niet daadwerkelijk allemaal aanmelden. We zien het als een ludieke actie, om een statement mee te maken", vertelt de woordvoerder.

Volgens de politie is de actie rustig verlopen. Agenten waren aanwezig en hielden de boel in de gaten. De gemeente Westerwolde was op de hoogte van de onaangekondigde demonstratie.

Volgens de boeren reden ongeveer zeventig tractoren uit Duitsland mee met de groep, onder meer uit Bremen. Tenminste één Duitse boer heeft symbolisch asiel aangevraagd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). "Zij willen ons ook ondersteunen in onze strijd tegen de overheid", legt de woordvoerder uit. Daarmee doelt hij op het stikstofbeleid van het kabinet, waar al weken boerenprotesten tegen zijn.

Bekijk ook: Politie schiet tijdens boerenprotest A32

00:40