Ga naar de inhoud
Enorme prijsstijging

Tweedehandsauto nog nooit zo duur, maar piek lijkt in zicht

Archieffoto Beeld © ANP

De prijzen op de tweedehandsautomarkt rijzen de pan uit, maar het lijkt erop dat de piek in zicht is.

Occasions zijn nog nooit zo duur geweest, meldt online-autoplatform Autoscout24. Gemiddeld kost een tweedehandsauto nu 23.808 euro, bijna 4000 euro meer dan een jaar geleden. Dat komt neer op een stijging van 20 procent.

Vraag groter dan aanbod

In het afgelopen halfjaar werden occasions gemiddeld 1650 euro duurder, ofwel 7,5 procent. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de groei 3 procent.

"Reden voor de prijsstijging is dat de vraag naar occasions nog steeds groter is dan het aanbod. Bovendien bleef de verkoop van nieuwe auto’s ook in het eerste halfjaar achter", meldt de site in een toelichting. Dat heeft te maken met een chiptekort, lange wachttijden en leveringsproblemen. Een gevolg hiervan is dat het aanbod gebruikte auto's steeds meer slinkt.

  • Volgens AutoScout24 zoeken consumenten het meest naar een Volkswagen Golf, de VW Polo en de Audi A3.
  • De Tesla Model S, de Audi e-Tron, de Tesla Model 3, Renault ZOE en de Porsche Taycan zijn de meest gezochte elektrische auto’s.
Tweedehands
Lees meer
Tweedehands auto's waren nog nooit zo duur: 'Vraag en aanbod matchen niet'

Piek bereikt

Ook brancheorganisatie Bovag ziet de aanhoudende prijsstijgingen. "Ten eerste missen we honderdduizenden nieuwe auto's, we hebben de afgelopen jaren echt fors minder verkocht dan het langjarig gemiddelde. Nieuwe auto's heb je nodig als instroom op de occasionmarkt", legt een woordvoerder uit. Hij denkt echter wel dat de piek van de prijsstijgingen nu bereikt is. "Het kan niet veel hoger, jong gebruikt nadert de prijs van nieuw."

Om het tekort op te vangen haalden autobedrijven meer gebruikte auto's uit voornamelijk Duitsland. "Maar nu zie je de import weer dalen omdat het aanbod daar ook begint op te drogen. Dat werkt ook prijsopdrijvend", vertelt de woordvoerder. Volgens hem halen autohandelaren hun occasions inmiddels uit heel West-Europa en het Oostblok.

'Een
Lees meer
'Een gevonden autootje, spotgoedkoop': advertenties occasions moeten duidelijker