Ga naar de inhoud
Spannende nacht

Robert werd midden in de nacht met gezin geëvacueerd om bosbranden Bordeaux

Beeld © Privéfoto

Midden in de nacht hoorden Robert en zijn gezin gisteren opeens een Franse stem over de camping galmen: iedereen moest zo snel mogelijk het terrein verlaten vanwege gevaarlijke bosbranden. Een spannende nacht brak voor de familie uit Benschop aan: "Gelukkig is alles goed gegaan, ik ben trots op mijn kinderen", zegt Robert die toevallig zelf brandweerman is.

Robert Hoppezak gaat ieder jaar met zijn vrouw en drie kinderen (7, 9 en 13 jaar) op vakantie met de caravan. Eigenlijk altijd naar dezelfde plek in Spanje, behalve dit jaar. "Onze vakantie duurde dit jaar langer, dus wilde we ook eens andere plekken bezoeken. In mijn jeugd was ik eens naar Dune de Pilat geweest ten westen van Bordeaux. Het leek me leuk om dat aan onze kinderen te laten zien, dus kwamen we daar eergisteren aan."

Maar juist op die plek, bij de Dune de Pilat, op zo'n 60 kilometer afstand van Bordeaux, ontstond een brand. Eerst nog klein, vermoedelijk nadat een auto met pech in brand was gevlogen. Maar door de aanhoudende droogte en harde wind laaide het vuur steeds harder op. 

Robert is in Nederland brandweerman

Rond 15.00 uur zag Robert, die toevalligerwijs in Nederland brandweerman is, de eerste rookwolken toen hij naar de supermarkt ging. "Dat zat me niet helemaal lekker. Toen we een klein uur later terugkwamen op de camping, zagen we dat de brand al wat groter geworden was."

Robert gokte dat de brand zo'n 1 à 2 kilometer bij de camping vandaan was. "Maar de wind stond nog gunstig, dus we dachten dat we wel veilig zaten daar. Ondanks dat zat het me niet lekker hoor, en mijn vrouw ook niet. Zij wilde al gelijk weg, maar ik zei dat we nog wel even konden wachten."

Vijf
Lees ook:
Vijf Franse campings bij Bordeaux ontruimd om bosbranden

Hoe later het werd, hoe heviger de branden woedden. Uiteindelijk vlogen er blusvliegtuigen over de camping en maakte het gezin zich alvast klaar voor een eventueel vroegtijdig vertrek. "We maakten de caravan deels gereed om te vertrekken en zijn toen zo goed en zo kwaad als dat ging toch maar gaan slapen. Om half vier 's nachts werden we wakker, we hoorden opeens iemand in het Frans iets omroepen: de evacuatie was begonnen."

 

Het gezin was direct klaarwakker, vertelt Robert. "We wilden per se met de caravan vertrekken en niets achterlaten, het is toch een kostbaar bezit. We hebben daarom snel alles ingepakt. Ik ben heel trots op mijn gezin, op mijn kinderen. Zo was mijn oudste dochter met volle overtuiging bezig met de evacuatie. Zij zit bij de jeugdbrandweer, dus ik zei al: als je 18 bent, moet je maar bij de echte brandweer komen."

Geen vuurwerk op 14 juillet

De vereniging van Franse brandweerlieden heeft opgeroepen om vandaag, op de nationale feestdag van Frankrijk, niet zoals gebruikelijk vuurwerk af te steken. De brandweer heeft te kampen met de droogte en de hoge temperaturen, maar het grootste probleem blijft volgens de vereniging de mensen zelf.

In het hele land woeden momenteel naar schatting vijftien tot twintig natuurbranden. De grootste twee bosbranden zijn in het zuidwestelijke departement Gironde, waar Robert met zijn gezin verbleef. Die branden hebben al bijna 4000 hectare bos in de as gelegd en zijn nog niet onder controle. Bij de evacuaties waar ook Robert bij betrokken was, moesten zo'n 6000 mensen hun camping verlaten.

Binnen vijftien minuten reed het gezin de camping af. "Er was wel paniek op de camping hoor. Mensen waren aan het rennen en paniekerig alles aan het inpakken. Maar uiteindelijk reden we samen met de andere gasten in een colonne naar een veilige plek. Overal op de route stonden beveiligers, alles was zo goed geregeld, het hele draaiboek werkte gewoon perfect."

Rode Kruis stond klaar

Alle geëvacueerden konden zich uiteindelijk melden in een evenementenhal waar het Rode Kruis klaarstond met eten en drinken. Na een spannende nacht reden Robert en zijn gezin gisteren door naar een camping in Spanje. "We zijn blij dat alles goed is gegaan, voor ons is dit nu een mooi verhaal wat voor altijd bij ons blijft."