Rijkswaterstaat gaat alle Nederlandse vlaggen en spandoeken die op dit moment vanwege het boerenprotest bevestigd zijn aan viaducten, lantaarnpalen en verkeerslichten verwijderen. "We zijn hier absoluut niet blij mee, alles moet weg. En dat is een enorme klus."
Als je op de snelweg rijdt, zie je hem sinds enkele weken overal opduiken: de Nederlandse vlag, maar dan op z'n kop. Vaak bevestigd aan viaducten, soms ook aan lantaarnpalen en verkeerslichten. Een doorn in het oog van Rijkswaterstaat, vertelt woordvoerder Diederik Fleuren aan RTL Nieuws.
'Echt hartstikke gevaarlijk'
"Allereerst is het maar de vraag of de vlaggen en spandoeken goed bevestigd zijn. Toen ze werden opgehangen misschien nog wel, maar na een flinke windvlaag kan zo'n doek al loskomen. Als jij dan onder een viaduct doorrijdt, die vlag naar beneden komt en op je voorruit valt, dan is dat echt hartstikke gevaarlijk."

Daarnaast leiden de vlaggen volgens Fleuren ook af. "Mensen rijden op de weg, zien iets aan een viaduct hangen en denken: wat hangt daar nou? Wat staat er op dat spandoek geschreven? Op dat moment kijk je naar boven, en niet naar de weg. Als de auto voor jou net op dat moment remt, heb je een ongeluk."
Steeds meer vlaggen
De vlaggen worden opgehangen sinds de boerenprotesten in Nederland begonnen, maar het worden er volgens Rijkswaterstaat steeds meer. "Ik begrijp dat er nog steeds nieuwe vlaggen worden opgehangen. Daar zijn wij zeker niet blij mee."
Vlaggencentrale: vraag neemt toe
De Dokkumer Vlaggen Centrale, een van de grootste vlaggenleveranciers van ons land, ziet de vraag naar de Nederlandse vlag sinds twee weken toenemen. Dat laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten. "Wij merken dat de vlag op dit moment populair is."
De Vlaggen Centrale heeft geen uitgesproken mening over het op de kop hangen van de vlag: dat is weliswaar niet verboden, zegt de woordvoerder, maar ook niet respectvol. "Het is niet conform de richtlijn, maar uiteindelijk verbieden wij niemand dit te doen."
Rijkswaterstaat geeft aan de afgelopen weken nog geen tijd gehad te hebben om de vlaggen te verwijderen. "We waren ontzettend druk met het regelen van de verkeersveiligheid rond boerenmanifestaties op de snelweg. Nu krijgen we eindelijk tijd om de honderden vlaggen te verwijderen."
'Niet in paar dagen weg'
En dat is volgens Fleuren enorm veel werk. "Die zijn niet in een paar dagen allemaal weg. We proberen allereerst onze eigen mensen daarvoor in te zetten, maar soms zullen we ook aannemers in moeten schakelen, als er een hoogwerker nodig is bijvoorbeeld. Daarnaast kan er ook verkeershinder ontstaan als we voor de veiligheid een rijstrook moeten sluiten. Het is dus heel veel werk, een enorme klus."

Niet alleen Rijkswaterstaat is de komende tijd druk met het verwijderen van de vlaggen. Zo hebben ook verschillende gemeentes laten weten de vlaggen weg te halen.
De gemeente Dalfsen laat weten dat de vlaggen die bevestigd zijn aan gemeentelijke eigendommen, zoals lantaarnpalen, verkeerslichten en gebouwen worden verwijderd, voornamelijk vanwege de verkeersonveilige situaties. De gemeente roept daarnaast op Facebook haar inwoners op om de vlaggen ook zelf te verwijderen.
'Anderen voelen zich gekwetst'
De gemeente Oldebroek gaat de vlaggen om een andere reden weghalen. "Wij begrijpen de zorgen van de boeren heel goed. Maar als gemeente hebben we ook rekening te houden met andere groepen die zich door deze acties gekwetst voelen", legt burgemeester Tanja Haseloop-Amsing in een verklaring op de gemeentewebsite uit. "Daarbij denken we bijvoorbeeld aan veteranen die opkwamen voor onze vrede en veiligheid. Het is niet de bedoeling dat voor een protest gemeentelijke eigendommen worden gebruikt."
