Ga naar de inhoud
Minder bijwerkingen

'Primeur in Utrecht: gerichtere bestraling bij prostaatkanker'

Archiefbeeld van de MR-Linac, in een ziekenhuis in Duitsland. Beeld © ANP

Patiënten met prostaatkanker kunnen in het UMC Utrecht terecht voor een bestraling met nieuwe software, waardoor bijwerkingen veel minder zijn. Bij de behandeling wordt preciezer gewerkt en wordt minder gezond weefsel dan voorheen geraakt.

In het UMC Utrecht zijn inmiddels tien mannen met de nieuwe technologie behandeld, schrijft De Telegraaf. De bestraling kan gerichter door een nieuwe softwaretool. Daardoor is de kans op klachten als problemen met plassen, ontlasting of erecties veel kleiner. 

MR-Linac

In het UMC Utrecht wordt bestraald met de zogeheten MR-Linac, een apparaat waarmee het ziekenhuis drie jaar geleden ook al een wereldprimeur te pakken had. Door het bestralen met real-time beelden kon gerichter te werk worden gegaan.

Inmiddels werken ziekenhuizen over de hele wereld met het apparaat dat in 20 jaar tijd werd ontwikkeld. Door de MR-Linac daalde het aantal behandelweken aanzienlijk. 

Bondscoach
Lees ook:
Bondscoach Louis van Gaal heeft prostaatkanker

Maar door de nieuwe software is het apparaat nu dus nóg preciezer. "Met de nieuwe softwaretool is er een kleinere marge van 2 á 3 millimeter rondom de prostaat", zegt radiotherapeut-oncoloog Jochem van der Voort van Zyp.

Eerste patiënt 

"Door deze margeverkleining zal ongeveer de helft minder omliggend gezond weefsel worden blootgesteld aan een hoge dosis bestraling. Daardoor verwachten wij dat patiënten minder plasklachten, ontlastingsaandrang of erectieverlies zullen ervaren in de toekomst."

De eerste patiënt die bestraald werd met behulp van de nieuwe softwaretool was de 65-jarige William. Hij vreesde voor de bekende bijwerkingen, maar merkte daar na vijf behandelingen niets van. "Ik ben er fluitend doorheen gegaan", zegt hij tegen de krant. 

Praten
Lees ook:
Praten over prostaatkanker voor veel mannen nog een taboe
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update