Ga naar de inhoud
Vóór oorlog Oekraïne

Meeste goederen in Nederlandse havens vorig jaar uit Rusland

De haven van Rotterdam. Beeld © ANP

De meeste goederen die vorig jaar de Nederlandse zeehavens zijn binnengekomen kwamen uit Rusland. Het gaat om bijna 19 procent van alle geloste goederen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Het ging voornamelijk om ruwe aardolie en aardolieproducten. De totale goederenstroom uit Rusland nam in 2021 met meer dan 22 procent toe tot 74 miljoen ton. Inmiddels worden veel Russische goederen, zoals steenkool en aardgas, niet meer ingevoerd als gevolg van de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. 

Top 5 landen

De top 5 van geloste goederen in onze havens bestaat verder uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Noorwegen en Brazilië. Met uitzondering van Groot-Brittannië, werden vanuit al deze landen het afgelopen jaar meer goederen aangevoerd.

Miljarden
Lees ook:
Miljarden aan Russische olie en gas komt via Rotterdam binnen, ook sinds start oorlog

Volgens het CBS is de totale aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens vorig jaar met 6,4 procent gestegen tot 593 miljoen ton. De hoeveelheid geloste goederen steeg met 7,5 procent tot bijna 393 miljoen ton. Die stijging kwam vooral doordat er meer zogeheten droge bulkgoederen, zoals steenkool en ertsen, zijn gelost.

Sancties

Door onder meer het aantrekken van de Duitse staalindustrie en de hoge gasprijs steeg de aanvoer van steenkool met 40,5 procent tot 40 miljoen ton.

Volgens de sancties die de Europese Unie eerder dit jaar oplegde aan Rusland moeten alle havens in de EU Russische schepen weren. Het verbod geldt ook voor de Nederlandse havens zoals Rotterdam en Amsterdam. Ook wordt de import van Russische steenkool stilgelegd. Er gelden wel vrijstellingen voor als de schepen essentiële goederen, zoals voedsel, vervoeren. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.