Ga naar de inhoud
'Regio uitgezet'

Nederlandse journalist Geerdink meegenomen door politie in Noord-Irak

Geerdink na haar vrijlating in 2015. Beeld © AFP

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink is meegenomen door de politie in de Koerdische Autonome Regio in Irak. Ze schrijft vanavond zelf in een bericht op Twitter dat ze de regio wordt uitgezet.

Geerdink stond op het punt om de grens naar Syrië over te steken. Ze is met de politie naar het vliegveld in de Iraakse stad Erbil gebracht, waar ze momenteel nog is. Geerdink denkt zelf dat ze wordt uitgezet omdat ze 'persona non grata' is, iemand die vanwege haar 'scherpe pen' niet welkom is. "Erdoğans arm is lang", tweet ze.

'Bang voor vrouw met pen'

"Het is ronduit triest dat de autoriteiten in de Koerdische regio in Irak zo bang zijn voor een vrouw met een pen. En natuurlijk voor hun eigen lokale journalisten, die vaker dan ooit in de gevangenis zitten", schrijft Geerdink. De journalist werkt voor verschillende Nederlandse media. Ze schrijft vaak over Koerdistan.

Geerdink:
Lees ook:
Geerdink: 't Is hier lekker veilig, maar ik wil snel terug naar Turkije

In 2015 werd Geerdink aangehouden in Turkije omdat ze ervan verdacht werd propaganda te verspreiden voor de PKK, een Koerdische organisatie die ook op de terreurlijst van de Europese Unie staat. Ze werd vrijgesproken.

Van Turkije naar Irak en Syrië

Later dat jaar zat ze een aantal dagen vast omdat ze in verboden gebied zou zijn geweest. Uiteindelijk is ze Turkije uitgezet. Daarna ging ze naar Irak en Syrië. In 2018 verscheen haar meest recente boek: Dit vuur dooft nooit: Een jaar bij de PKK.

Op Twitter zegt Geerdink verder dat ze hoopt dat iedereen die over Koerdistan en Turkije schrijft de pennen 'aanscherpt'. "Ze kunnen ons niet allemaal deporteren en verbieden."

Bekijk ook: politie Israël gebruikt geweld bij uitvaart Al Jazeera-journaliste

01:30