Tientallen demonstranten

Dreiging provinciehuis Leeuwarden na zo'n twee uur voorbij

13 juli 2022 14:53 Aangepast: 13 juli 2022 14:57
De politie heeft de omgeving van het provinciehuis ontruimd en afgezet. Beeld © ANP

Het provinciehuis in Leeuwarden is niet langer gesloten vanwege een 'serieuze dreiging'. Dat meldt de politie zo'n twee uur nadat het gebouw werd afgesloten. De omgeving van het provinciehuis is weer vrijgegeven.

Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Er bevonden zich tijdens de sluiting van het provinciehuis zo'n 140 tot 150 mensen in het gebouw, meldde een woordvoerder van de provincie eerder vanmiddag. 

Tientallen demonstranten

De politie zei vanmiddag 'alle panden rondom de Tweebaksmarkt ontruimd' te hebben. Voor het provinciehuis stonden tientallen demonstranten.

Het is nog niet bekend of er iemand is aangehouden naar aanleiding van de dreiging. Het onderzoek naar "de aard, achtergrond en herkomst van de melding" gaat nog door, meldt de politie.

De protesten bij het provinciehuis waren gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet, vertelde een gemeentewoordvoerder. Volgens Friese media was eerder opgeroepen woensdag te komen demonstreren tegen de stikstofregels. 

Statenvergadering

In het provinciehuis was een Statenvergadering aan de gang. Die ging gewoon door, zei de provinciewoordvoerder. De woordvoerder van het provinciehuis zei dat de Statenvergadering 'over alles behalve stikstof' gaat. Het betrof de laatste vergadering voor het zomerreces.

Alle andere werknemers in het gebouw zaten samen in een ruimte. De woordvoerder zei dat er minder mensen binnen waren dan normaal, omdat een thuiswerkadvies was uitgegeven vanwege verwachte protesten. "Niet iedereen vindt het even prettig om daar doorheen te moeten het gebouw in en uit."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore