Ga naar de inhoud
Belastingdienst niet vervolgd

Gerechtshof wijst claim van gedupeerden toeslagenaffaire af

Gedupeerden tijdens een demonstratie in Rotterdam. Beeld © ANP

Het gerechtshof gaat de Belastingdienst niet strafrechtelijk vervolgen in de toeslagenaffaire. Een aantal gedupeerden had aangifte gedaan van strafbare feiten die de Belastingdienst zou hebben begaan, waaronder beroepsmatige discriminatie.

Volgens het hof biedt het strafrecht niet de mogelijkheid tot vervolging van de dienst. 

"Er kan gesproken worden van een redelijke verdenking dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan beroepsmatige discriminatie", meldt het gerechtshof. "Maar de Belastingdienst kan hiervoor niet worden vervolgd." Dat komt omdat de dienst strafrechtelijke immuniteit geniet, waardoor het niet voor de strafrechter kan worden gebracht.

Artikel-12 procedure

In januari 2021 besloot het Openbaar Ministerie niet over te gaan tot vervolging van de Belastingdienst, waarop ruim 150 gedupeerden naar het gerechtshof stapten in een zogeheten artikel 12-procedure om dit alsnog gedaan te krijgen.

De
Lees ook:
De pijnlijke kwestie over uithuisgeplaatste kinderen: zes vragen

De gedupeerden hadden aangifte gedaan van beroepsmatige discriminatie, knevelarij, dwang door misbruik van gezag en lasterlijke aanklacht.

Etnisch profileren

Eerder vandaag werd bekend dat de Belastingdienst in 2019 al op de hoogte was van etnisch profileren. In interne stukken wordt gesproken over het 'kennelijk selecteren op afkomst'.

Toen intern duidelijk werd dat er grote fouten waren gemaakt bij het stopzetten van toeslagen, deden het ministerie van Financiën en de Belastingdienst er alles aan om de zaak klein te houden. Dit blijkt uit ruim 1100 pagina's aan documenten die zijn openbaar zijn gemaakt na een verzoek van RTL Nieuws en Trouw.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw bewijs: Belastingdienst wist al in 2019 van profileren, vreesde olievlek