'Bang voor hoge kosten'

1 op 5 kinderen gaat niet op controle: Schouten wil terugkeer van schooltandarts

13 juli 2022 08:12 Aangepast: 13 juli 2022 09:40
Archieffoto van een kind bij de tandarts. Beeld © ANP

Eén op de vijf kinderen gaat nooit naar de tandarts, ook al is mondzorg tot 18 jaar gratis. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid wil daarom dat de schooltandarts weer terugkeert, om zo kinderen uit arme gezinnen weer toegang tot deze vorm van zorg te geven

"Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Die zijn niet bang voor de tandarts maar voor de rekening van de tandarts. Hun kinderen gaan vervolgens ook niet naar de tandarts", zegt de minister in een interview met het AD.

Bang voor hoge kosten

Afgelopen mei werd bekend dat één op de tien Nederlanders al twee jaar of zelfs langer niet naar de tandarts is geweest. Ze durven niet of zijn bang voor een hoge rekening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen geld voor de tandarts: 'Mondzorg moet terug in het basispakket'

Het mijden van de tandarts op jonge leeftijd kan volgens Schouten grote gevolgen hebben. Zo lopen ze het risico op latere leeftijd met hogere kosten te worden geconfronteerd. De minister zegt dat een slecht gebit 'niet alleen op je gezondheid kan slaan, maar ook tot minder zelfvertrouwen of zelfs tot schaamte kan leiden'.

'Geen stigmatisering' 

Ze wijst erop dat vroeger haar hele klas naar de schooltandarts werd gestuurd, waardoor er geen risico op stigmatisering was. "Hoe je dat vormgeeft, of het met zo'n bus moet of dat de tandarts op school komt, daar kunnen we het over hebben. Maar als dat maakt dat kinderen later niet meer de angst of schaamte hebben voor een slecht gebit, dan is dat het waard."

Bekijk ook: Japanse tandartsen oefenen op krijsende kinderrobot

In Japan worden tandartsen op een bijzondere manier opgeleid. Met hulp van een levensechte robot wordt de studenten geleerd om met kinderen om te gaan. De robot schreeuwt en stribbelt tegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore