Ga naar de inhoud
Versneld flexhuizen bouwen

Utrecht reserveert 6 weken lang merendeel sociale huurwoningen voor statushouders

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Beeld © ANP

De meeste sociale huurwoningen die vanaf 1 augustus vrijkomen in de gemeente Utrecht worden gereserveerd voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning die wachten op een huis. Daarnaast wil Utrecht binnen 2,5 jaar versneld 2500 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren.

De gemeente Utrecht wil de statushouders tijdelijk voorrang geven bij het verstrekken van een woning om de achterstanden in te lopen. Alleen voor woningzoekenden met 'hoge nood' zijn in deze periode van zes weken ook woningen beschikbaar, schrijft de Volkskrant.

Ter Apel ontlasten

Utrecht wil dit jaar nog 490 statushouders aan een huis helpen. Hiermee hoopt de stad het overvolle opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten.

RTL Nieuws kreeg een uniek inkijkje bij het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Hoe onhoudbaar de situatie is, laat deze video zien:

Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

04:25
Bijna dagelijks horen we dat er mensen op stoelen moeten slapen. RTL Nieuws kreeg een uniek inkijkje bij het asielzoekerscentrum.

Naast het voorrang geven aan statushouders, wil Utrecht binnen 2,5 jaar versneld 2500 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren. Het gaat om huizen die tien tot vijftien jaar blijven staan. De eerste 450 huizen moeten er volgende zomer al komen.

"Het Rijk heeft een beroep gedaan op gemeenten om 7500 statushouders  in 2022 versneld te huisvesten, onder wie 490 in de gemeente Utrecht" zegt wethouder Dennis de Vries van Wonen. 

'Impact op alle woningzoekenden'

In normale omstandigheden gaat zo'n 70 procent van de vrijkomende woningen naar reguliere woningzoekenden en 30 procent gaat naar bijzondere of kwetsbare doelgroepen, waaronder statushouders. Utrecht wijkt hier dus vanaf augustus tijdelijk van af.  

"Dit heeft impact op alle woningzoekenden. Ze zijn ons allen even lief. Door de achterstand versneld in te lopen, kunnen we in september weer terug naar de gebruikelijke verdeling", meldt de wethouder.

Buurtbewoners
Lees ook:
Buurtbewoners Ter Apel vertellen: zo is het leven rond een aanmeldcentrum

De wethouder wil het aantal beschikbare woningen 'structureel verhogen door versneld tijdelijke woningen te realiseren'. Hiermee wil hij het woningtekort wegwerken. Het gaat om duizend huizen in 2023 en de rest een jaar later. Dit aantal komt bovenop al bestaande plannen voor permanente sociale huurwoningen.

Past binnen beleid

De Utrechtse plannen passen in het beleid van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Hij wil dat op plekken met een woningtekort snel flexwoningen gebouwd kunnen worden. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwde gisteren dat zijn verwachtingen te rooskleurig zijn.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.