Ga naar de inhoud
Uit jaloezie

'Obsessieve' Thomas R. bekent tindermoord op studente Mieke (21)

De 21-jarige Mieke Oort. Beeld © Privéfoto

Thomas R., de 27-jarige man die ervan verdacht wordt de Amerikaanse studente Mieke Oort (21) te hebben vermoord, staat vandaag voor het eerst voor de rechter. Hij heeft toegegeven dat hij de vrouw heeft gestoken, laat zijn advocaat weten.

De pro-forma zitting vond plaats in de rechtbank in Leeuwarden. Tijdens deze eerste niet-inhoudelijke zitting vertelde het OM hoe het steekincident is verlopen. 

Volgens de officier van justitie had Thomas R. zaterdagavond 5 maart een afspraak met Mieke. De studente zegde de afspraak af omdat ze ziek zou zijn. R. ging vervolgens toch naar de studentenwoning en zag daar Mieke dansen met een andere man. Daarna stuurden de twee berichtjes naar elkaar.

Meerdere keren gestoken

Vervolgens ging R. naar Leek en nam twee molotovcocktails, een mes en een hamer mee terug naar Leeuwarden. Via de balkondeur kwam hij de studentenwoning binnen om daar Mieke en de andere man meerdere keren in het bovenlichaam te steken, aldus de officier.

Thomas R. werd op zondag 6 maart rond 05.00 uur door de Duitse politie aangehouden. Dat gebeurde vlakbij het dorp Leer. Ongeveer anderhalf uur daarvoor hadden agenten het levenloze lichaam van Mieke gevonden in de studentenwoning. Ze had steekwonden in haar borst, longen, hals en arm. Volgens het OM is er sprake van moord of doodslag.

Tindermoord

Eind 2021 ontmoette Mieke en Thomas elkaar op Tinder. "In het begin was Mieke enthousiast, hij nam haar mee op leuke dates. Hij probeerde indruk op haar te maken. Maar al vrij snel maakte ze duidelijk dat het puur vriendschappelijk was van haar kant", vertelde haar zus Danique eerder aan RTL Nieuws.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse Mieke (21) vermoord in Leeuwarden: 'Hij bond zelfs een gps-tracker aan haar fiets'

De Amerikaanse Mieke was sinds 2019 in Nederland omdat haar vader hier vandaan komt. Ze volgde in Leeuwarden de opleiding Leisure & Events Management om een band met het land van haar vader te krijgen.

Thomas R. zou volgens Danique obsessief zijn geworden nadat Mieke de relatie uitmaakte. "Hij heeft een keer ingebroken toen ze niet thuis was en van alles uit haar kamer gestolen." Ook zou Thomas een gps-tracker op haar fiets hebben gezet. Mieke ontdekte de tracker toen haar fietslicht het niet meer deed. "Ze zag iets aan haar fiets zitten dat leek op een lampje. Het bleek de gps-tracker te zijn."

'Hoop op maximale straf'

De ouders van Mieke in de Verenigde Staten volgden de pro-formazitting via een videoverbinding. Het gezin is volgens Danique 'heartbroken'. "Het is nog steeds onbegrijpelijk." De familie hoopt dat hij de maximale straf krijgt.

De zaak zal 11 oktober inhoudelijk worden behandeld.

Dode
Lees ook:
Dode (21) en twee gewonden bij steekpartij in huis Leeuwarden