Ga naar de inhoud
Illegale adoptie Sri Lanka

Hof stelt geadopteerde Dilani in het gelijk: Nederland handelde onrechtmatig

Dilani Butink Beeld © Privéfoto

De Amsterdamse Dilani Butink, die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka, is in het gelijk gesteld in de zaak die ze tegen de Nederlandse staat heeft aangespannen.

Door misstanden kon de vrouw niet achterhalen wie haar biologische ouders waren. De staat en een bemiddelingsorganisatie hebben onrechtmatig gehandeld, zo heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag geoordeeld. Ze vertrouwden te veel op de autoriteiten in Sri Lanka en hadden meer moeten doen om problemen te voorkomen.

Butink was eerder naar de rechtbank gestapt, maar die wees de klacht af. De zaak was verjaard en er was geen reden om een uitzondering te maken voor Butink, vonden de rechters toen. De vrouw ging in hoger beroep en kreeg daarin gelijk. Volgens het hof is verjaring onaanvaardbaar.

Bekijk ook: Dilani's adoptiepapieren zijn vervalst

02:41
In 2020 deed Dilani Butink haar verhaal bij RTL Nieuws

De zaak speelt sinds 2015, toen Butink naar haar geboorteland Sri Lanka ging. Daar kwam ze er naar eigen zeggen achter dat haar adoptiepapieren waren vervalst met medeweten van de Nederlandse bemiddelingsorganisatie Stichting Kind en Toekomst.

Hierdoor kon zij haar biologische ouders niet opsporen. De stichting ontkende altijd onrechtmatig te hebben gehandeld.

Erkenning misstanden

"Ik wil erkenning van de misstanden", vertelde de Amsterdamse eerder aan de rechter op de vraag waarom ze deze zaak had aangespannen. "Ik wil weten waar ik vandaan kom. Het is belangrijk om dat te weten."

Het hof heeft bepaald dat de vrouw een schadevergoeding moet krijgen. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.

Dalini Butink zegt in een reactie de uitspraak 'fantastisch' te vinden. "Ik heb de juridische erkenning gekregen die ik wilde. Dit betekent alles voor me. Alle teleurstellingen vallen van me af. Ik heb het aangehoord met een grote glimlach. We hebben ook met z'n allen staan huilen hier."

Zaak
Lees ook:
Zaak frauduleuze adoptie van Amsterdamse Dilani blijkt verjaard

Butinks Nederlandse ouders reisden in maart 1992 naar Sri Lanka om een kindje op te halen. Dat bleek niet beschikbaar te zijn.

Een tussenpersoon zorgde er daarna binnen korte tijd voor dat Butink geadopteerd kon worden. Zij was toen pas enkele dagen oud. Een van de bemiddelaars ter plekke is later opgepakt voor illegale adopties.