Ga naar de inhoud
Symbool boerenprotest

Marco Kroon vindt omgekeerde vlag 'belediging voor militairen'

Rechts: Marco Kroon Beeld © ANP

Het gebruik van een omgekeerde vlag bij de boerenprotesten schiet Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, in het verkeerde keelgat.

Het blauw-wit-rood dat bij de boerenprotesten veelvuldig te zien is, is volgens Kroon 'een directe belediging voor de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht'.

Op zijn LinkedIn-pagina schrijft hij: "Uiteraard ben ik op de hoogte van de hele situatie rondom de stikstofcrisis en begrijp ik de emotie, de protesten en de zware lading echt wel. Maar behandel onze Nederlandse vlag alstublieft met het nodige respect. (..) De vrijheid van deze kleuren is namelijk betaald met Nederlands bloed."

Nepnieuws
Lees ook:
Nepnieuws over boerenprotesten gaat wereldwijd viraal

In De Telegraaf voegt hij er vandaag aan toe: "We hebben maar één eenheidssymbool en daar moet je afblijven. Als je het niet eens bent met het bestuur van Ajax, ga je niet het logo aanpassen. Demonstreren mag, maar blijf van ons nationale teken af."

Kroon raadt mensen die het niet eens zijn met het kabinet en de politieke besluitvorming aan: "Demonstreer gerust, houd desnoods een referendum of wacht geduldig op nieuwe verkiezingen en ga stemmen. Maar blijf af van onze vlag."

Bekijk ook: Boerenprotest bij distributiecentrum

01:29
De vlaggen waren ook te zien bij de boerenprotesten bij distributiecentra.

Bij de boerenprotesten was de afgelopen weken veelvuldig de omgekeerde vlag te zien. In de zeevaart is zo'n vlag die ondersteboven wordt gevoerd een teken van nood.

Verschillende organisaties gebruiken de vlag op zijn kop de laatste jaren ook om aan te geven dat de overdrachtelijke nood hoog is. Zo werd het symbool gebruikt door de Black Lives Matter-beweging. De omgekeerde vlag dook al in 2019 op tijdens boerendemonstraties in Den Haag, en werd vervolgens ook wel gebruikt door anticoronademonstranten.