Soms lichamelijke kwalen

Depressie of angst: pesten leidt vaak tot mentale problemen

12 juli 2022 03:51 Aangepast: 12 juli 2022 09:29
Beeld ter illustratie.

Pesten heeft vaak een grote impact op het slachtoffer, blijkt uit een grote CBS-enquête. Ongeveer 60 procent van mensen die zijn gepest zegt daar emotionele of psychische problemen aan te hebben overgehouden. Bij mensen die online én in de 'echte' wereld zijn gepest, ligt dat aandeel met driekwart nog hoger.

Mensen die gepest zijn zeggen onder meer minder vertrouwen te hebben in anderen (57 procent) of hebben depressieklachten (27 procent). Een op de twintig pestslachtoffers zegt dat ze lichamelijk letsel aan het pesten hebben overgehouden.

Homo's vaker gepest 

De peiling onder 173.000 mensen bevestigt ook dat homo's veel vaker worden gepest dan hetero's. Van de ondervraagde homoseksuele mannen gaf 5 procent aan in het afgelopen jaar te zijn gepest. Van de biseksuele vrouwen die meededen aan het onderzoek had 4,5 procent last van pesterijen, van de biseksuele mannen gold dat voor 3,9 procent.

Heteroseksuele mensen hebben aanzienlijk minder vaak last van pestgedrag. Van de mannen rapporteerde 1,3 procent pesterijen in de laatste 12 maanden, van de heterovrouwen 1,5 procent. Lesbiennes worden volgens het rapport ook vaker slachtoffer van pesten (2,6 procent van de ondervraagden uit deze groep).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderombudsman: meer aandacht nodig voor pesten buiten schooltijd

Ongeveer een op de vijf slachtoffers gaf aan door het pesten last te hebben gekregen van angsten en/of paniekaanvallen. Vrouwen hebben dit soort klachten vaker dan mannen. Een kwart van de ondervraagden zei ook slaapproblemen te hebben gekregen door pesterijen.

Buurtgenoot als pestkop

Het onderzoek is gehouden onder Nederlanders van 15 jaar en ouder. De jongste groep werd het meest gepest, vooral door medescholieren of -studenten. Ouderen van 65 jaar en ouder die last hadden van pestgedrag, wezen meestal een buurtgenoot aan als dader.

"Pesten is een hardnekkig fenomeen dat breed in de maatschappij voorkomt", schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in het rapport. Onder pesten verstaan de onderzoekers onder meer vervelende opmerkingen, buitensluiting, treiteringen, uitlachen en vormen van agressie. Volgens het onderzoek heeft pestgedrag in de 'fysieke wereld' vaker gevolgen voor het slachtoffer dan online pesten. Een combinatie van beide is doorgaans het ernstigst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk wil zware straffen voor pesten: celstraf en torenhoge boetes

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore