Ga naar de inhoud
Zomerweek

Consternatie onder meteorologen: één weermodel toont volgende week 40 graden

Mensen zoeken verkoeling in Amsterdam Beeld © ANP

Het is vandaag en morgen nog een beetje 'saai' weer, met zon in het zuidwesten en meer bewolking in het noordoosten en ook niet overdreven warm, maar na morgen komen er warme zomerse dagen aan. Wat later in de week kan het zelfs bloedheet worden. In één weermodel komen volgend weekend uitzonderlijke pieken voor met 40-graden.

De extreme verwachtingen zorgen voor consternatie onder meteorologen. "Tot 2019 zag je nooit 40-ers in berekeningen voor ons land. Nu wel, maar dit slaat alles", aldus Buienradar-meteoloog Reinier van den Berg.

Zo meteen wat meer over het weer van vandaag en de komende dagen, maar eerst eens even over die 40+. De kans dat het daadwerkelijk 40 graden of warmer gaat worden, is bijzonder klein.

Maar dat er in sommige weermodellen überhaupt een (zeer kleine) kans is om boven de 40 graden uit te komen, is al heel bijzonder. "Zulke temperaturen zien we in Nederland eigenlijk nooit, alleen op 25 en 26 juli 2019 werden er ergens in Nederland veertigers opgetekend", zegt Leander de Wit van Buienradar.

De hoofdberekening van een Amerikaans model geeft 40 graden-plus aan. "Omdat het gemiddelde van de berekeningen daar nog een behoorlijk stuk onder ligt, gaan we daar met de weersverwachting nog niet in mee. Maar omdat dit weermodel nu al dagen op rij met zulke extreme temperaturen komt is het ook niet 100 procent uit te sluiten dat het zo warm wordt."

Hoe werkt een weermodel?

Zo'n weermodel bestaat uit een hoofdberekening en daarnaast nog allemaal verschillende berekeningen die kleine verschuivingen in de verwachting meenemen. Naarmate we verder in de toekomst kijken lopen die berekeningen verder uit elkaar en wordt de verwachting minder nauwkeurig. Vandaar dat nu nog niet met zekerheid te zeggen is dat de extreme hitte ons bereikt.

De hoofdberekeningen van de modellen laten het in het zuiden 35 tot 40 graden worden, maar de spreiding in de andere berekeningen is zo groot dat dat scenario nog verre van zeker is. Het gemiddelde van alle berekeningen ligt in het zuiden tussen de 30 en 35 graden, dat is op dit moment dus nog een veel realistischer beeld.

Hond
Lees ook:
Hond uitlaten in de hitte? Vergeet dan niet z'n pootjes te beschermen

Temperaturen van boven de 30 graden lijken volgend weekend in elk geval wel gehaald te gaan worden. "Weermodellen worden eensgezinder met betrekking tot de tropische hitte volgend weekend. Het accent valt waarschijnlijk op de zondag en mogelijk de maandag, maar voor uitspraken over details zoals de precieze maximumtemperaturen is het simpelweg nog te vroeg."

Zomerweek

Dat is dus nog wat onzeker. Duidelijker zijn de verwachtingen voor vandaag en de komende dagen. Dan in elk geval nog geen extreme temperaturen. Vandaag wordt het van 19 graden op de Wadden tot 24 graden in het zuiden. Morgen is er vooral in het midden van het land meer zon en komen er een paar graden bij.

Het is het startschot voor een lekkere zomerweek. Dinsdag en woensdag kan het in het zuidoosten rond de 30 graden worden en is het in andere delen van het land zomers warm. Het blijft droog en de zon laat zich veel zien.

Daarna doet de temperatuur een klein stapje terug om in het weekend weer helemaal terug te keren. Dan bereikt de hete lucht ons land en staan er dus waarschijnlijk tropische temperaturen op het programma. Warmer dan 40 graden? Bij Buienradar houden ze het in de gaten.

Bekijk ook: Zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto

03:43
Als het daadwerkelijk zo warm wordt, laat dan je huisdieren en kinderen geen moment alleen in de auto.