Ga naar de inhoud
Ziekte van Lyme

Opgepast: teken zitten niet alleen in bosjes, ook in het gras van je tuin

Teken zitten, in tegenstelling tot wat werd gedacht, ook in kort gemaaid gras, op een terras met gras tussen de tegels en in borders. Dat blijkt na een tekentelling in tuinen.

Die werd georganiseerd door Wageningen University & Research. Pas dus ook op in je tuin, want teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. 

Waar loop je risico?

Dat je in de tuin ook gebeten kan worden, werd al duidelijk uit meldingen op tekenradar.nl. Maar waar je precies risico loopt, was nog niet opgehelderd. 

In het bos komen vier tot tien keer zoveel teken voor, maar omdat tuinen intensiever worden gebruikt neemt de kans op een beet daar toe. Eerder werd gedacht dat net gemaaid gras vrijwel tekenvrij zou zijn, maar niets bleek minder waar. Ruim een kwart van de teken werd gevonden in kort gras en zelfs op gazons die dagelijks met een robotmaaier worden onderhouden, zijn flink wat teken gevangen, ziet onderzoeker en bioloog Arnold Van Vliet.

Kinderen
Lees meer
Kinderen vaker in hoofd en nek gebeten door teek

1,5 miljoen beten per jaar

Aangezien nu blijkt dat je op elke plek in de tuin risico loopt op een tekenbeet, waarschuwt Van Vliet: "De slogan die we al jaren bij de Week van de Teek gebruiken 'Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen' geldt dus zeker ook voor de tuin." Die controle kan volgens de bioloog het beste gedaan worden 's avonds tijdens het tandenpoetsen.

Volgens cijfers van het RIVM en de universiteit van Wageningen vinden van de 1,5 miljoen beten in Nederland per jaar, er gemiddeld 500.000 plaats in de tuin. De zogenoemde schapenteek of hondenteek kan in alle stadia van z'n leven bijten: als zandkorrelgrote larf met zes poten, als iets grotere nimf met inmiddels acht poten, als volledig zwart mannetje of als vrouwtje, te herkennen aan het rode achterlijf.

Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de ziekte van Lyme bij zich, een ziekte die zich onder meer kan uiten in gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Risico
Lees meer
Risico op tekenbeet grootst in Drenthe, minste kans in Zuid-Holland

Tekentelling

De tekentelling werd georganiseerd door de universiteit van Wageningen. De telling vond plaats op dertig geselecteerde adressen verspreid over Nederland. Door een witte doek over bepaalde plekken te strijken, werd gekeken hoeveel teken aanwezig waren: in 70 procent van de tuinen werden teken gevonden met een gemiddelde van 16 teken per 100 vierkante meter.