Ga naar de inhoud
Onderzoek nog bezig

Hoofdcommissaris noemt schieten op trekker Jouke (16) 'verkeerde inschatting'

Meerdere boeren demonstreerden dinsdagavond in de buurt van Heerenveen tegen de stikstofplannen van het kabinet. Beeld © ANP

"Een verkeerde inschatting", zo noemt hoofdcommissaris Gery Veldhuis van politie-eenheid Noord-Nederland de actie van de agent die deze week in Heerenveen op een tractor schoot.

Volgens Veldhuis schoot de agent omdat hij dacht dat de 16-jarige tractorbestuurder op agenten wilde inrijden en hij 'beducht was voor de veiligheid' van zijn collega's.

Bekijk hier beelden van het schietincident:

Op beeld: politie schiet tijdens boerenprotest A32

00:40

Tractor als wapen

Veldhuis wijst er in NRC op dat de zaak tegen de 16-jarige Jouke, die in eerste instantie verdacht werd van poging tot doodslag, is geseponeerd.

"Collega’s verdachten hem ervan dat hij zijn tractor als wapen wilde gebruiken. Maar dat blijkt dus onterecht." De hoofdcommissaris laat weten dat Jouke zijn trekker terugkrijgt en dat de schade aan het voertuig vergoed wordt.

Volgens Veldhuis zit de agent er 'doorheen'. "Hij vindt het vreselijk dat hij in een situatie terechtkwam waarin hij meende van zijn vuurwapen gebruik te moeten maken", zegt de hoofdcommissaris in NRC. "Dat het een jongen van zestien was, wist hij ook niet."

Boerenzoon
Lees meer
Boerenzoon Jouke en de schietende agent: advocaat Knoester roept op tot 'open blik'

In gesprek

Donderdag zei Veldhuis tegen het Dagblad van het Noorden nog niet toe te zijn aan een oordeel over het handelen van de politie. "Maar als het oordeel zou zijn dat het politieoptreden niet professioneel is, dan zullen wij dat aan Jouke en zijn ouders melden. Dan heb ik mij daar ook voor te verontschuldigen."

Naar het schieten van de agent, die ziek thuis zit, loopt nog een onderzoek van de Rijksrecherche. De familie van de jongen was van plan aangifte te doen tegen de agent, maar heeft inmiddels laten weten eerst in gesprek te gaan met de recherche. Dat gesprek vindt vandaag plaats.

Jouke
Lees meer
Jouke (16) noemt schot op tractor onbegrijpelijk: 'Ik heb geluk dat ik nog leef'