Ga naar de inhoud
Fraudegevoelig systeem

Kabinet: corrupte ambtenaren gaven tientallen vervalste paspoorten uit

Beeld © ANP

De manier waarop Nederland paspoorten uitgeeft is fraudegevoelig. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft tientallen voorbeelden gevonden van vervalste Nederlandse paspoorten, aangemaakt en verstrekt door corrupte ambtenaren, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Er zijn meerdere gemeenten waar ambtenaren werken die 'in ruil voor geld paspoorten op bestelling' leveren. Ze maken zo bijvoorbeeld een document met een nepnaam erin, of een vervalste foto.

Tientallen gevallen

"Met een op deze manier verkregen paspoort kan een crimineel bijvoorbeeld de grens over en buiten het bereik van politie en justitie doorgaan met criminele activiteiten." Er zijn tientallen gevallen bekend, stelt Van Huffelen. "En het vermoeden is dat dit aantal waarschijnlijk nog zal oplopen."

'Nieuw
Lees ook:
'Nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs? Kan wel drie maanden duren'

De regels die dat moeten tegengaan, worden in gemeenten niet goed genoeg opgevolgd. Zo wordt de regel dat er altijd twee verschillende ambtenaren betrokken moeten zijn bij een aanvraag voor een paspoort (een voor de aanvraag, de ander voor de uitgifte) honderdduizenden keren per jaar genegeerd. Ook komen ambtenaren weg met het goedkeuren van pasfoto's die niet aan de eisen voldoen. 

Het kabinet zegt hard te willen optreden tegen de vervalste paspoorten, maar Van Huffelen legt in haar brief niet uit wat ze concreet kan doen. De corruptie komt aan het licht in strafzaken en daar wil ze geen uitspraken over doen. Zo is ook onduidelijk of die corrupte ambtenaren geconcentreerd zijn in bepaalde gemeenten.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.