Ga naar de inhoud
Exclusief

'150.000 euro voor uitvoerders moord Peter R. de Vries'

Verdachten Kamil E. (links) en Delano G. afgelopen maand in de rechtbank. Beeld © ANP

De twee uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries werd in totaal 150.000 euro beloofd. Dat zegt de nieuwe getuige die is opgestaan in de moordzaak rond Peter R. de Vries. RTL Nieuws heeft inzage gehad in een deel van de verhoren met deze nieuwe getuige.

Zijn verklaringen zorgen er nu voor dat de zaak tegen de vermeende uitvoerders, Delano G. en Kamil E., wordt heropend.

Sinds april gezocht

Volgens getuige 5089, zoals hij in de verhoren wordt genoemd, werd vanaf april al gezocht naar iemand die Peter R. de Vries zou kunnen vermoorden. "Vanaf mei maakten ze foto's van hem en ze reden achter hem aan. Vanaf juni ging Kamil achter hem rijden, hem volgen om hem dood te schieten", verklaart de getuige. Peter R. de Vries werd 6 juli vorig jaar in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Negen dagen later overleed hij.

De anonieme getuige zegt zich te baseren op informatie van een goede vriend van hem, Krystian M. Deze 27-jarige Pool werd afgelopen maandag opgepakt op verdenking van het aansturen van Delano G. en Kamil E.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe getuige: Peter R. de Vries vermoord om rol in Marengo-proces

De getuige verklaart dat Krystian M. hem verteld heeft dat "Kamil al aan het jagen op die journalist was. Maar waarschijnlijk is hij bang en waarschijnlijk moet hij iemand anders vinden. En later toen ik hem weer zag vertelde hij mij dat hij iemand gevonden heeft en dit ging over die jongen Delano."

Onduidelijkheid over uitbetaling

Volgens het Openbaar Ministerie is het inderdaad Delano G. geweest die geschoten heeft. Kamil E. zou de vluchtauto bestuurd hebben. In de verhoren gaat het ook over het geldbedrag dat aan de uitvoerders zou worden betaald: in totaal 150.000 euro.

– Wat heeft Delano gekregen?

"Honderdduizend euro."

– Honderdduizend euro?

"Dat is de informatie van Krystian."

– Dus Kamil die kreeg vijftig?

"Ja."

Onduidelijk is of daadwerkelijk iets is uitbetaald. Direct op de avond van de aanslag werden Delano G. en Kamil E. gearresteerd en sindsdien zitten ze vast. Tegen beide verdachten is onlangs levenslang geëist.

Verdachten
Lees ook:
Verdachten moord Peter R. de Vries blijven langer vastzitten

Door de verklaringen van de nieuwe getuige loopt de strafzaak tegen Delano G. en Kamil E. mogelijk vertraging op. Maandag is een extra zitting ingepland om de getuigenis te bespreken. Het is goed mogelijk dat de advocaten van de verdachten getuige 5089 willen horen. In dat geval is het zeer waarschijnlijk dat de uitspraak, nu nog gepland voor donderdag 14 juli, wordt uitgesteld.

De advocaat van Kamil E. wil niet reageren. Ook het OM geeft geen commentaar en verwijst naar de zitting aanstaande maandag. De advocaat van Delano G. was niet bereikbaar.