Ga naar de inhoud
Exclusief

Nieuwe getuige: Peter R. de Vries vermoord om rol in Marengo-proces

Mensen legden woensdag bloemen op de plek waar Peter R. de Vries een jaar eerder werd neergeschoten. Beeld © ANP

Wat vanaf het begin al werd vermoed, wordt nu voor het eerst door een getuige hardop gezegd: Peter R. de Vries is doodgeschoten omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond in het liquidatieproces Marengo. Dat blijkt uit een deel van het verhoor met deze getuige, dat door RTL Nieuws is ingezien.

Getuige 5089, zoals hij in de verhoren wordt genoemd, meldde zich in oktober vorig jaar bij de politie en verklaarde uitgebreid over het motief van de moord op de misdaadverslaggever. "De reden daarvan was dat hij samen met een kroongetuige werkt", zegt getuige 5089. "Omdat hij, de journalist, de kroongetuige hielp in de zaak tegen die Marokkaanse man."

'Journalist doodschieten'

De anonieme getuige zegt zich te baseren op informatie van een goede vriend van hem, Krystian M. Deze 27-jarige Pool werd afgelopen maandag opgepakt op verdenking van het aansturen van de twee mannen die de moordaanslag op De Vries zouden hebben uitgevoerd.

"Krystian M. was vanaf april op zoek naar een man voor zijn oom. Hij noemt hem zijn oom. Het is een Marokkaanse man voor wie Krystian werkt. Hij was op zoek naar iemand die een journalist zou doodschieten."

'150.000
Lees ook:
'150.000 euro voor uitvoerders moord Peter R. de Vries'

Over de 'oom' zegt de getuige te hebben begrepen 'dat het iemand is die de broer en de advocaat van de kroongetuige heeft gedood'. En verderop: "Ik heb de man nooit gezien. Ik heb alleen gehoord dat zijn broer al zijn zaken heeft overgenomen en dat hij zelf nu in de gevangenis zit."

Taghi genoemd

De verhoorders proberen te achterhalen om wie het precies gaat. Ze vragen:

– En jij weet niet zijn naam. Heb jij nu zijn naam ontdekt op internet.

"Ik zal het anders zeggen. Ik heb van Krystian nooit zijn voor- of achternaam gehoord."

– Oké, maar weet jij nu om welke man het wel gaat, welke naam.

"Ja, Raswan Taghi of zoiets."

Mogelijk bedoelt hij hier Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Het OM vermoedt al langer dat de organisatie van Taghi de opdracht voor de aanslag op Peter R. de Vries heeft gegeven, maar heeft dat vooralsnog niet kunnen bewijzen. De advocaat van Ridouan Taghi, Inez Weski, wil geen commentaar geven.

Verdachten
Lees ook:
Verdachten moord Peter R. de Vries blijven langer vastzitten

Getuige 5089 zegt naar de politie te zijn gestapt omdat hij zich bedreigd voelde door de groep rond Krystian M. Deze groep wilde hem inschakelen bij de ontvoering van twee kinderen. "Ja, je moet dat zien, niet als een uitnodiging, maar als een bevel", aldus de getuige in het verhoor. Door met de politie te praten, hoopt hij op bescherming.

De advocaat van Krystian M., Ronald van der Horst, was niet bereikbaar voor commentaar.