Ga naar de inhoud
'Het is onacceptabel'

Ongewenst verspreiden van privégegevens wordt strafbaar

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. Beeld © ANP

Het ongewenst verspreiden van privégegevens, met als doel iemand te intimideren, wordt strafbaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Binnenkort riskeer je met dit zogeheten 'doxing' een boete van maximaal 9000 euro of een gevangenisstraf van één jaar.

De afgelopen jaren is het ongewenst verspreiden of delen van bijvoorbeeld namen en privéadressen op sociale media en in chatgroepen toegenomen. Zo protesteerden onlangs nog boze boeren, na het delen van gegevens op sociale media, bij het huis van minister Christianne van der Wal. Daarvoor pleitte de Tweede Kamer en werkgevers zoals de politie al voor een strafrechtelijke aanpak van het probleem omdat ze zich zorgen maakten over hun medewerkers.

Agressie
Lees ook:
Agressie en intimidatie tegen lokale bestuurders in acht jaar verdubbeld

Met de nieuwe wet stelt justitieminister Dilan Yeşilgöz dat er meer mogelijkheden komen voor de politie en het Openbaar Ministerie om op te treden tegen deze vorm van intimidatie. "Privégegevens verspreiden om een ander angst aan te jagen is echt onacceptabel", zegt Yeşilgöz naar aanleiding van het wetsvoorstel.

'Mogen we niet accepteren'

"Journalisten, wetenschappers en politici moeten zich vrij uit kunnen blijven spreken en onbelemmerd hun werk kunnen doen. Dat gezinnen zich vaak thuis niet meer veilig voelen, kunnen én mogen we niet accepteren. Met dit wetsvoorstel trekken we dan ook een grens: iedereen kan slachtoffer worden van doxing en moet daartegen kunnen worden beschermd."

Omgaan
Lees ook:
Omgaan met intimidatie: dit is wat ministers in een cursus leren

De minister laat weten dat de wet dus niet alleen bedoeld is voor ambtenaren, maar dat hiermee ook anderen kunnen worden geholpen. Bijvoorbeeld als een ex-partner gegevens op internet zet om iemand bang te maken.

Doxing apart strafbaar maken

Veel vormen van intimidatie zijn al strafbaar, zoals bedreiging en stalking. Maar volgens de minister is het nodig doxing apart strafbaar te maken. Nu is vervolging van deze praktijken namelijk nog lastig, omdat er vaak geen sprake is van een bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Voordeel is ook dat providers en online platformen straks beter kunnen optreden om dit soort informatie te verwijderen. Daarnaast kunnen slachtoffers een civiele procedure beginnen tegen degene die de informatie heeft geplaatst.

Bekijk ook: Kamerleden woedend over intimidatie door boeren

01:23
De Tweede Kamer was geschrokken en boos over de intimidatie van minister Van der Wal en CDA-Kamerlid Boswijk.