Ga naar de inhoud
Moorden

Verdachte drama zorgboerderij Alblasserdam stuurde vooraf dreigende foto's naar ex

John S. bij zijn arrestatie.

John S., verdacht van het doodschieten van twee mensen op een zorgboerderij in Alblasserdam en van een man in Vlissingen, heeft voorafgaand aan dat geweld een ex-vriendin die op de zorgboerderij verbleef, bedreigd.

Dat is duidelijk geworden op de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen de 38-jarige John S.

Op 3 mei stuurde hij zijn 23-jarige ex-vriendin via WhatsApp een foto met een vuurwapen en een briefje waarop hij haar opdroeg naar een bepaalde plek te komen.

Niet direct actie

De vrouw lichtte direct de politie in, maar er werd nog geen actie ondernomen. Een dag later vermoordde S. een schoenmaker in een winkel in Vlissingen.

Een foto van het bebloede en vastgebonden lichaam stuurde hij opnieuw naar zijn ex, voorzien van een briefje met daarop de naam van de vrouw en de tekst 'Fuck you'. Toen via camerabeelden duidelijk werd dat S. de vermoedelijke afzender was, begon de jacht op hem, vertelde de officier van justitie.

Bloedbad

Maar hij kon niet worden gevonden, omdat hij zich schuilhield in een hotel. Twee dagen later richtte hij een bloedbad bij de zorgboerderij.

Op 6 mei zou hij een 34-jarige medewerkster en een 16-jarig meisje hebben doodgeschoten op zorgboerderij Tro Tardi. Door het wapengeweld op de zorgboerderij raakten ook nog een 12-jarige jongen en een 20-jarige vrouw zwaargewond.

Bekijk ook: Indrukwekkend afscheid van slachtoffer schietpartij zorgboerderij

01:29
"Heel het dorp is hierbij betrokken."

De man, afkomstig uit Oud-Alblas, zou enkele jaren geleden cliënt zijn geweest van de zorgboerderij. Een ongewenste relatie met een cliënte zou toen tot zijn vertrek hebben geleid. Het is niet duidelijk of dit dezelfde vrouw was, als de ex die in mei de foto's kreeg toegestuurd.

Toevallig slachtoffer

Het lichaam van de schoenmaker werd op 4 mei in zijn winkel in de Sint Jacobsstraat aangetroffen. In e-mails aan RTL Boulevard schreef S. dat de schoenmaker een toevallig slachtoffer is geweest. Hij zou zijn wapen, dat hij vermoedelijk heeft gekocht via berichtenservice Telegram, hebben willen testen.

John S. zou een afspraak met het slachtoffer hebben gemaakt via een chatroom op een datingsite. In de mails schreef hij ook over zijn obsessie met vuurwapens en over zelfmoordgedachten. S. zou vergeefs hebben geprobeerd zich te laten opnemen in een kliniek.

De politie had hem als verdachte van de moord in Vlissingen in beeld, maar hij was op het moment van de schietpartij op de zorgboerderij nog  spoorloos. Kort na het geweld daar kon een arrestatieteam van de politie hem aanhouden.

Dit
Lees ook:
Dit is de verdachte van het drama in Alblasserdam

De man was voor de moorden al een bekende bij de politie, maar had geen strafblad. Wel is hij in het verleden met de politie in aanraking gekomen en stond hij te boek als 'overlastgevend.'