Ga naar de inhoud
Maar eerst koel weekend

Zomerse vakantieweek op komst, lokaal kan het 30 graden worden

Een terras in Groningen Beeld © ANP

Op vakantie in eigen land? Dan hebben we goed nieuws voor je: er komt een mooie warme week aan, met lokaal zelfs een kleine kans op tropische temperaturen. Maar voordat we daaraan toe zijn, ligt er eerst nog een relatief koel weekend op ons te wachten.

Vandaag is zo'n typisch Hollandse zomerdag, zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen: "Wolkenvelden, zon, een spatje regen soms en een net even te fris windje om de temperatuur echt omhoog te krijgen." Het wordt gemiddeld zo'n graad of 22.

Koele zondag

Ook morgen komt na een druilerig begin de zon er weer doorheen, maar ook dan is het best frisjes: 18 graden in het Waddengebied, 21 graden in het midden van het land en 23 graden in het zuiden.

"En op zondag doet de temperatuur zelfs nog een stapje terug en is het met een graad of 19 à 20 twee graden koeler dan je mag verwachten voor deze tijd van het jaar", zegt Schambergen.

Bekijk ook - Getest: zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto

03:43
Elke zomer moeten kinderen en dieren gered worden uit snikhete auto's. Die kunnen in de zon namelijk in no time veranderen in bloedhete sauna's. Verslaggever Laura Veneman nam de proef op de som, terwijl een thermofysioloog haar temperatuur mat.

Op naar de 30 graden

Maar na het weekend mogen we ons opmaken voor echt warmer weer. Schambergen: "Maandag is nog een overgangsdag, met wat bewolking en kans op lichte regen. Maar de temperaturen stijgen al lichtjes, tot gemiddeld een graad of 22. En dan is het dinsdag, en is het opeens volop zomer! De temperatuur gaat naar zo'n 26 à 27 graden in het midden van het land en in het zuiden kunnen we lokaal zelfs de tropische grens van 30 graden aantikken." 

Ook woensdag is een erg mooie dag, al is het nog onzeker wat de temperatuur dan zal doen, zegt Schambergen. "Ga uit van een gemiddelde temperatuur van 25 graden, dus een prima dagje. Maar of er dan ook uitschieters naar de 30 graden zijn, valt nog niet te zeggen."

Bekijk ook - Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

02:20
Lekker een beetje op het strand liggen en bakken in de zon. Dat kan heerlijk zijn, maar als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden. Hoe werkt dat eigenlijk, en wat doet extreme hitte met je lichaam?

Volgend weekend weer heet

Zoals het er nu uitziet, wordt het donderdag en vrijdag iets minder warm, met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. "Maar het daarop volgende weekend lijkt de temperatuur opnieuw te stijgen, met temperaturen die lokaal weer op kunnen lopen tot zo'n 30 graden, en misschien wel iets meer", aldus Schambergen, die verwacht dat de warmte de dagen erna nog wel even zal blijven hangen.

Water
Lees meer
Water op rantsoen, Italië kampt met ongekende droogte: 'Het is een ramp'

Vakantielanden: heet!

Ook in de populaire vakantielanden is het de komende weken erg warm, of zeg maar gerust erg heet. Wat te denken van de binnenlanden van Spanje en Portugal, waar 40 graden de komende tijd meer regel dan uitzondering is?

Of neem Italië, waar de temperaturen ook al weken erg hoog zijn. Daar worden zelfs al allerlei strenge maatregelen genomen om het watertekort in te perken.

En ook wie naar Frankrijk op vakantie gaat, kan zich opmaken voor tropische temperaturen.

Bekijk ook: Vakantie in Italië wordt gevecht tegen de hitte

00:51
Temperaturen van 40 graden met op het heetst van de dag uitschieters ver daarboven: zelden was het in Italië zo heet als nu. Toeristen worden gewaarschuwd: er geldt code rood in 22 steden.

Zo warm is het nu bij jou: