Ga naar de inhoud
Onderzoek VU Amsterdam

Onderzoek: varkens en koeien hebben microplastics in lijf

Vervuild voedsel zou een oorzaak kunnen zijn. Beeld © ANP

Vlees en melk van Nederlandse koeien en varkens bevatten microplastics, blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook werd in het bloed van de onderzochte dieren kleine hoeveelheden van drie soorten plastic aangetroffen.

Het gaat om een kleinschalig onderzoek van de VU Amsterdam, in opdracht van de Plastic Soup Foundation. Twaalf koeien en twaalf varkens werden onder de loep genomen. De opdrachtgever noemt de bevindingen van de onderzoekers 'schokkend'. 

Vervuild voer

Ook in het vlees van zeven van de acht onderzochte rundvleesmonsters werd minstens één type plastic gedetecteerd. Net als vijf van de acht stukjes varkensvlees die de onderzoekers analyseerden. Ook 18 van 25 onderzochte melkmonsters bevatten microplastics.

De onderzoekers noemen vervuild voer als een mogelijke oorzaak. In het verse voer dat ze onderzochten zaten geen plastic deeltjes, maar in twaalf monsters van zogenoemde voerpellets en versnipperd veevoer bleek dat wel zo te zijn. 

Wegwerpplastic
Lees ook:
Wegwerpplastic vanaf 2024 in de ban op kantoor, festival en in horeca

"Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics", zegt directeur Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation. Volgens haar zijn boeren niet verantwoordelijk voor de vervuiling. Ze zegt dat restpartijen uit de voedselindustrie mogelijk 'met plastic en al worden verwerkt tot veevoer'. De stichting vermoedt dat 'vrijwel elke biefstuk en hamburger' kleine stukjes plastic bevat.

'Een eerste indicatie'

Het zijn de conclusies die de stichting trekt. De onderzoekers zelf noemen de resultaten 'een eerste indicatie dat plasticdeeltjes aanwezig zijn in detecteerbare concentraties in modern veevoer, de dieren die dat eten en in producten van de boerderij'. 

Het onderzoek geeft ook geen uitsluitsel over hoe schadelijk de plastic deeltjes in het voedsel kunnen zijn. De onderzoekers van de VU zeggen dat een studie daarnaar gewenst is. De Plastic Soup Foundation vindt dat de overheid uit voorzorg moet garanderen dat al het voedsel plasticvrij is. Daarvoor is de stichting een petitie gestart. Ook zou de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit strenger moeten handhaven. 

Grote
Lees ook:
Grote vervuiler India doet wegwerpplastic in de ban
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore