Ga naar de inhoud
COA geen voorstander

Tweede Kamer wil ook kleinschalige opvang asielzoekers

Een asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel. Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat er meer kleinschalige opvanglocaties komen voor asielzoekers. Gemeenten die kleinere locaties aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aanbieden, krijgen tot nu toe nul op het rekest. Dat moet veranderen, vinden de partijen.

De Kamer wil dat kleinschalig aanbod van gemeenten waar mogelijk moet worden gerealiseerd. Een motie van de ChristenUnie is door de Kamer aangenomen.

Onder druk

De opvang van asielzoekers staat zwaar onder druk. Gemeenten die wel opvang willen realiseren ervaren steeds meer druk, zei CU-Kamerlid Don Ceder in zijn motie. Vaak zien inwoners de komst van een groot asielzoekerscentrum niet zitten. Daardoor wordt het draagvlak voor lokale asielopvang minder. "Dit komt de asielopgave niet ten goede."

Buurtbewoners
Lees ook:
Buurtbewoners Ter Apel vertellen: zo is het leven rond een aanmeldcentrum

Het COA is geen voorstander van kleinschalige opvang, zo zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in eerdere Kamerdebatten over de opvang van asielzoekers. Op locaties waar bijvoorbeeld vijftig asielzoekers worden opgevangen, is naar verhouding meer personeel nodig dan op locaties waar plek is voor 200 asielzoekers, zei Van der Burg gisteren in een Kamerdebat. "In beginsel kan het, maar het personele component is voor het COA het punt."

De Kamer vindt dat het kabinet en het COA samen de interne capaciteit van COA zo moet organiseren, dat kleinschalig aanbod wel kan worden gerealiseerd.

VluchtelingenWerk
Lees ook:
VluchtelingenWerk mogelijk naar rechter om opvangcrisis

Het kabinet zoekt ondertussen naar plekken waar asielzoekers op grote schaal kunnen worden opgevangen. Woensdag werd bekend dat er een locatie is gevonden voor een tweede aanmeldcentrum, in de plaats Bant in de Noordoostpolder. Daar zijn zo'n 250 tot 300 opvangplekken beschikbaar.

Ter Apel

Het tot vooralsnog enige aanmeldcentrum staat nu in het Groningse Ter Apel, waar geen plek meer is. Van der Burg toonde zich gisteren blij dat er nu een extra locatie is. "We zetten hiermee een belangrijke stap in het beter spreiden van de druk op de asielopvang in Nederland. Dat is hard nodig, vooral voor Ter Apel."

Niet iedereen was blij met het nieuwe aanmeldcentrum. De burgemeester van Bant is het niet eens met de keuze van het kabinet:

Burgemeester Bant noemt komst aanmeldcentrum asielzoekers 'ongelukkige keuze'

01:31
De burgemeester van Bant noemt de komst van een aanmeldcentrum voor asielzoekers een 'ongelukkige keuze'.