Ga naar de inhoud
Boerenprotest Heerenveen

Openbaar Ministerie gaat 16-jarige Jouke niet vervolgen

Meerdere boeren demonstreerden dinsdagavond in de buurt van Heerenveen tegen de stikstofplannen van het kabinet. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat de 16-jarige Jouke niet vervolgen. De zaak tegen hem wordt geseponeerd, zo laat het OM zojuist weten. Jouke werd dinsdagavond gearresteerd nadat hij volgens de politie op agenten wilde inrijden. Er werd daarbij geschoten.

Eerder werd al duidelijk dat er 'onvoldoende aanknopingspunten' waren om Jouke te verdenken van poging tot doodslag. Nu laat het OM weten dat er helemaal geen aanknopingspunten meer zijn gevonden om de jongeman te vervolgen.

Onderzoek naar andere mannen

Het onderzoek naar twee andere aangehouden mannen, een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland en een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen, loopt nog steeds en zij zijn nog wel verdacht. "Daar zal snel een oordeel over komen, maar nu nog niet", zegt hoofdofficier Diederik Greive.

Jouke
Lees ook:
Jouke (16) noemt schot op tractor onbegrijpelijk: 'Ik heb geluk dat ik nog leef'

Meerdere boeren demonstreerden dinsdagavond in de buurt van Heerenveen tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het protest escaleerde toen de 16-jarige Jouke samen met een paar andere boeren en hun tractoren de snelweg probeerden op te rijden. De politie loste daarbij uiteindelijk een schot dat in het frame van de trekker van Jouke terechtkwam. 

'Geluk dat ik nog leef'

De politie liet later in een verklaring weten dat zij dat deed omdat de bestuurder van de tractor probeerde in te rijden op agenten bij de politieblokkade bij de oprit van de A32 in Heerenveen. Jouke liet vandaag in een reactie weten dat hij 'rustig reed' toen hij ineens een knal hoorde en zei dat hij van geluk mag spreken 'dat hij het heeft overleefd'.

'Politieagent
Lees ook:
'Politieagent ondergedoken die betrokken was bij protest Heerenveen'

De Rijksrecherche voert nog onderzoek uit naar het vuurwapengebruik door de politie. Het Openbaar Ministerie wil daar nu niet op vooruitlopen. De minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz waarschuwde gisteren op Twitter al om niet te speculeren over de situatie. "Online zien we slechts een deel van de beelden en is de situatie niet in te schatten", schreef zij.