Ga naar de inhoud
Vakbond woedend

'Politieagent ondergedoken die betrokken was bij protest Heerenveen'

Meerdere boeren demonstreerden dinsdagavond in de buurt van Heerenveen tegen de stikstofplannen van het kabinet. Beeld © ANP

Zeker één politieagent die dinsdagavond aanwezig was bij de boerendemonstraties in Heerenveen is ondergedoken. De sfeer rond hem werd te grimmig en hij is daarom ondergebracht op een ander adres. Dat schrijven de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. Bij de demonstratie schoot een agent op een tractor.

De regionale kranten schrijven dat een agent gisteravond onder bewaking het dorp waar hij woont, heeft verlaten. Zijn huis zou sinds vandaag worden beveiligd. Of het gaat om de agent die dinsdagavond schoot, is niet bekend.

De politie en het Openbaar Ministerie willen de berichtgeving bevestigen noch ontkennen. "Daar doen wij geen mededelingen over", laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten.

'Blijf van agenten af'

Voorzitter Wim Groeneweg van politievakbond ACP is in ieder geval woedend over de situatie die nu is ontstaan, vertelt hij desgevraagd. "Je hebt agenten met rust te laten. Iedereen die dat niet doet, is volledig de weg kwijt en werkelijk onbeschoft bezig. Je blijft met je vingers van onze agenten af."

Jouke
Lees ook:
Jouke (16) noemt schot op tractor onbegrijpelijk: 'Ik heb geluk dat ik nog leef'

Meerdere boeren demonstreerden dinsdagavond in de buurt van Heerenveen tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het protest escaleerde toen de 16-jarige Jouke samen met een paar andere boeren en hun tractoren de snelweg probeerden op te rijden. De politie loste daarbij uiteindelijk een schot dat in het frame van de trekker van Jouke terechtkwam. 

De politie liet later in een verklaring weten dat zij dat deed omdat de bestuurder van de tractor probeerde in te rijden op agenten bij de politieblokkade bij de oprit van de A32 in Heerenveen. Jouke liet vandaag in een reactie weten dat hij 'rustig reed' toen hij ineens een knal hoorde en zei dat hij van geluk mag spreken 'dat hij het heeft overleefd'.

Foto's en gegevens van agent online

De Rijksrecherche doet nu onderzoek naar het schietincident. Maar intussen zijn er wel foto's en adresgegevens van zeker één betrokken agent op sociale media terecht gekomen, vertelt vakbondsvoorzitter Groeneweg. "Dat is zeer ongepast en een grote schending van de privacy van deze agent."

Nepnieuws
Lees ook:
Nepnieuws over boerenprotesten gaat wereldwijd viraal

De agenten die betrokken waren bij de demonstraties in Heerenveen hebben op dit moment veel zorgen, vertelt Groeneweg. "Je zult maar agent zijn op dit moment. Wij als politie hebben deze kabinetsplannen niet gekozen, en toch worden wij nu mikpunt van agressie. Terwijl we met z'n allen om onze agenten heen zouden moeten staan, juist nu ze zo'n verschrikkelijk moeilijke taak hebben."

'Wacht onderzoek af'

Groeneweg kan en wil niet veel zeggen over het schietincident zelf en roept, net als de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz, vooral op het onderzoek af te wachten. "Maar je kunt van mij aannemen dat deze collega zijn vuurwapen die avond niet trok omdat hij die ochtend dacht: laat ik dat vandaag eens gaan doen."

Video: politie schiet tijdens boerenprotest A32

00:40
Ooggetuigen deelden videobeelden van het schietincident op sociale media.