Ga naar de inhoud
Acht maanden na ingreep

Patiënt overleden die als eerste in Nederland kunsthart kreeg

Een medewerker van de Franse fabrikant Carmat laat een kunsthart zien. Beeld © AFP

De patiënt die vorig jaar als eerste in Nederland een kunsthart kreeg, is eind juni overleden. Dat meldt het UMC Utrecht. Naar de oorzaak van het overlijden wordt nog onderzoek gedaan.

Het kunsthart werd vorig jaar november door artsen van het UMC Utrecht geplaatst bij een 54-jarige man met zeer ernstig hartfalen. Destijds werd gezegd dat er nog onderzoek nodig was naar de effecten van het kunsthart op de lange termijn voor mensen met hartfalen.

'Aangeslagen maar dankbaar'

"We zijn aangeslagen maar dankbaar voor de belangrijke bijdrage die hij heeft geleverd aan de ontwikkeling van het kunsthart", aldus UMC Utrecht over de man die het kunsthart kreeg. In Nederland is een groot tekort aan donorharten. Het UMC Utrecht meldde vorig jaar dat het kunsthart een uitkomst zou kunnen zijn voor patiënten die vanwege hun gezondheid niet kunnen wachten op een harttransplantatie.

Eén van de cardiologen die bij de operatie betrokken was, noemde de ingreep vorig jaar revolutionair. "Het was heel spannend, maar iedereen wist heel goed wat-ie moest doen", vertelde ze destijds aan RTL Nieuws.

Deze
Lees ook:
Deze cardioloog plaatste eerste kunsthart in Nederland: 'Het was heel spannend'

De echtgenote van de patiënt noemde de plaatsing van het kunsthart 'in ieder geval een kans om nog wat langer bij elkaar te mogen zijn'. De man zelf liet weten dat er 'geen andere oplossingen' meer waren. Vanwege het tekort aan donororganen en door zijn slechte gezondheid kwam hij niet in aanmerking voor een donorhart.

Melding bij inspectie

Het kunsthart dat bij hem werd ingebracht, weegt bijna drie kilo, is gemaakt van biologisch materiaal, werkt op batterijen en loopt met een stroomkabel door de buik van de patiënt. Het wordt gemaakt door het Franse biomedische bedrijf Carmat. Die heeft melding gedaan van het overlijden van de patiënt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zo'n melding is verplicht.

Eerste
Lees ook:
Eerste kunsthart in Nederland geplaatst bij 54-jarige man