Ga naar de inhoud
Met voorbedachten rade

OM beschouwt schietpartij McDonald's Zwolle als dubbele moord

De plek van de schietpartij Beeld © ANP

Veysel Ü. heeft met voorbedachten rade de twee broers broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar doodgeschoten in een volle McDonald’s in Zwolle-Noord. Dat is althans de mening van het Openbaar Ministerie.

Het gaat om een dubbele moord, stelt het OM. Dat er sprake zou zijn geweest van doodslag, zoals de 30-jarige verdachte zelf stelt, gelooft justitie niet. Vandaag vond een eerste inleidende zitting plaats bij de rechtbank in Zwolle. Ü. zelf was niet aanwezig.

Gaten in zijn herinnering

Hij meldde zich enkele uren na de schietpartij bij de politie in Deventer en zit sindsdien vast. Daar bekende hij dat hij de schutter was geweest. Volgens het OM heeft Ü. een allesbehalve gave, volledige bekentenis afgelegd. Hij beriep zich op onderdelen op zijn zwijgrecht en zei zich het eigenlijke moment van het schieten niet meer te kunnen herinneren. "Opvallende gaten in zijn herinnering", zo omschreef de officier het geheugenverlies.

Op de bewuste dag, 30 maart van dit jaar, had Ü. een afspraak met de beide broers. Nadat zij een tijdje hadden zitten praten, haalde Ü. koffie en liep terug naar het tafeltje om vervolgens het vuur te openen. Hij verschoot elf kogels. "Uitermate doeltreffend", zei de officier van justitie, "we kunnen stellen dat ieder schot raak was." De beide slachtoffers overleden ter plaatse.

Verdachte
Lees meer
Verdachte fatale schietpartij McDonald's Zwolle langer vast

Schoolvoetbaltoernooi

Volgens de officier was het mede zo druk in de McDonald's omdat er vlakbij net een schoolvoetbaltoernooi was afgelopen. Toen de schoten klonken, stoven bezoekers alle kanten op. "Iedereen duikt onder tafels en stoelen. De verdachte loopt ook naar buiten, stapt in zijn auto en rijdt weg." Toen de politie vlak erna onderzoek deed, bleek pas hoe groot de chaos was in het restaurant. Veel eigendommen lagen bezaaid over de grond. "Kinderrugtasjes maar ook een babypop niet ver van waar de slachtoffers zaten."

De verdachte werd bedreigd door de zoon van slachtoffer Ali, betoogde advocaat Esther Blok, naar aanleiding van een conflict over vermoedelijk crimineel geld. Volgens Blok werd haar cliënt tijdens het gesprek in de McDonald's weer bedreigd en schoot hij 'in een plotselinge gemoedsopwelling'.

'Politie
Lees meer
'Politie volgde verdachte moord op Turkse broers in Zwolse McDonald's al langer'

Levenslang vrijwel onontkoombaar

Logisch, zo bestempelt het OM dat verweer. Het verschil tussen (dubbele) doodslag en moord 'maakt de wereld uit voor de strafmaat', aldus de officier. Een levenslange gevangenisstraf is bij een bewezen verklaarde dubbele moord vrijwel onontkoombaar.

Naar het motief wordt nog onderzoek gedaan. Op 1 september is een volgende tussentijdse zitting gepland. De verdachte blijft vastzitten.

Fatale
Lees meer
Fatale schietpartij in McDonald's Zwolle 'was geen liquidatie'