Ga naar de inhoud
Tindermoord in Leeuwarden

Amerikaanse Mieke (21) vermoord in Leeuwarden: 'Hij bond zelfs een gps-tracker aan haar fiets'

Mieke (links) woonde met twee huisgenoten op de eerste verdieping van dit huis. Er ontstond ook een brand. Beeld © Privéfoto / ANP

Thomas R., die verdacht wordt van het vermoorden van de 21-jarige Amerikaanse student Mieke Oort, zou 'obsessief' zijn geweest. Dat zegt de zus van Mieke. "Ik denk dat ze bang was voor hem." R. staat dinsdag voor het eerst voor de rechter.

Miekes zus Danique vertelt aan RTL Nieuws dat het gezin 'heartbroken' is. "Het is nog steeds onbegrijpelijk." Mieke werd in de nacht van 5 op 6 maart doodgestoken.

Verliefd op de stad

Mieke en Danique groeiden op in de Verenigde Staten, in de buurt van Boston. Hun vader komt uit Nederland. "Mieke wilde in Nederland studeren om een band met het land van haar vader te krijgen." Mieke verhuisde in 2019 naar Nederland. "Het leven in Leeuwarden deed haar goed en ze werd helemaal verliefd op de stad."

Maud
Lees ook:
Maud wordt al jaren gestalkt: 'Ik ben bang dat hij mij en mijn dochter iets aandoet'

Mieke volgde de studie leisure & events management aan de NHL Stenden Hogeschool. Volgens haar zus had ze daar een fantastische tijd. Ze woonde in een huis met twee jongens. "Ze waren goed bevriend en Mieke sprak ook regelmatig af met haar klasgenoten." Danique ontmoette hen toen ze haar zus bezocht in Leeuwarden. "Het zijn allemaal aardige mensen."

Vriendschap

Eind 2021 ontmoette Mieke een jongen op Tinder, vertelt Danique. Het is de 27-jarige Thomas R. uit het Groningse Leek. "In het begin was ze enthousiast, hij nam haar mee op leuke dates. Hij probeerde indruk op haar te maken. Maar al vrij snel maakte ze duidelijk dat het puur vriendschappelijk was van haar kant."

Thomas R. zou daarna obsessief zijn geworden. "Hij heeft een keer ingebroken toen ze niet thuis was en van alles uit haar kamer gestolen, zoals haar oplader." Mieke stuurde achteraf een foto van haar kamer naar haar zus. "Het was echt een bende."

R. zou daarna de gestolen spullen hebben gebruikt als excuus om Mieke weer te zien. "Maar dat wilde ze niet. Desondanks bleef hij haar bellen en sms'en. Hij reed soms zelfs voor haar huis langs. Ik maakte me zorgen en zei dat ze de politie moest bellen."

Gps-tracker

Begin dit jaar vertelde Mieke aan haar zus dat ze geen contact meer had met R. "Maar ik weet het niet. Hij had zelfs een gps-tracker op haar fiets gezet." Daar was Mieke achter gekomen toen haar fietslicht het niet meer deed. "Ze zag iets aan haar fiets zitten dat leek op een lampje. Het bleek de gps-tracker te zijn."

Tekst gaat verder onder het kader.

Stalken met gps-tracker

Thomas R. zou een gps-tracker hebben geplaatst op Miekes fiets om haar in de gaten te kunnen houden. Deze vorm van stalking zou vaker voorkomen. "Ook stalkers worden technisch steeds slimmer", zegt Gjalt Hofsta van Safetyned, dat slachtoffers van onder andere stalking helpt bij het vergroten van hun (online) veiligheid. 

Hofstra kent meerdere situaties waarbij de stalker een gps-tracker gebruikte om het slachtoffer in de gaten te houden. "Soms wordt zo'n apparaat in een knuffel geplaatst van een kind, maar we hebben ook wel eens gezien dat zo'n tracker onder een auto wordt geplaatst." In Zwolle stopte een man een gps-tracker in de tas van zijn vrouw, omdat hij dacht dat ze vreemd ging toen ze had aangekondigd dat ze wilde scheiden.

Er zijn in Nederland geen harde cijfers over deze vorm van stalking, zegt Hofsta. "Maar we zien dat er door de technologische ontwikkelingen voor stalkers een wereld aan mogelijkheden is bijgekomen om hun slachtoffers te monitoren." Daarnaast zijn gps-trackers goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. "Stalken is niet alleen meer het fysiek achtervolgen van een slachtoffer.

"Ik denk dat ze bang was voor hem", zegt Danique. "Zo klonk ze niet aan de telefoon, maar ik denk dat ze zich groot wilde houden en niet wilde dat ik me zorgen zou maken. Ze wist dat als onze ouders doorhadden dat ze bang was, ze haar meteen terug naar huis zouden laten vliegen."

Tindermoord

Wat er daarna gebeurde, is voor Danique nog steeds ondenkbaar. De 'Tindermoord', zoals het overal wordt genoemd. "Ze is zo wreed vermoord. Ik zal daar nooit overheen komen."

Op de avond van de moord, begin maart, hadden Mieke en haar huisgenoten een feestje. "Ze dansten in de woonkamer", vertelt Danique. Thomas R. zou langs het huis zijn gereden en naar binnen hebben gekeken. "Ik denk dat hij boos was omdat Mieke met andere jongens danste. Ook al had ze tegen R. gezegd dat ze alleen vrienden met hem wilde zijn."

R. zou naar zijn huis zijn gereden, waar hij een Molotovcocktail maakte. Hij zou ook een mes meegenomen hebben toen hij weer terugreed naar het huis waar Mieke woonde.

Eerst zou R. de brandbom tegen de zijkant van het huis hebben gegooid. Eenmaal binnen zou hij hebben gevochten met de huisgenoten van Mieke. Een 25-jarige man raakte zwaargewond en een 30-jarige bewoner liep lichte verwondingen op, meldde de politie al eerder. "Daarna heeft hij Mieke vermoord", zegt Danique. De Amerikaanse overleed in de nacht van 5 op 6 maart.

Opgepakt in Duitsland

De man uit het Groningse Leek werd op 6 maart rond 05.00 uur door de Duitse politie aangehouden en werd kort daarna overgedragen aan de Nederlandse politie.

Komende dinsdag is de eerste pro-formazitting. R. wordt verdacht van moord met voorbedachte rade, poging tot moord, poging tot zware mishandeling, brandstichting en vernieling. 

Dode
Lees ook:
Dode (21) en twee gewonden bij steekpartij in huis Leeuwarden

"We hebben gerechtigheid nodig", zegt Danique. De familie hoopt dat hij de maximale straf krijgt. "In Amerika zou hij levenslang krijgen. Als hij hier maar twintig jaar zou krijgen, dan is hij in 2042 weer op vrije voeten. Ik ben doodsbang om hem dan tegen te kunnen komen." In Nederland is de maximale tijdelijke gevangenisstraf 30 jaar.

Nabestaanden in de VS

De nabestaanden van Mieke worden bijgestaan door advocaat Sébas Diekstra. Hij liet eerder al weten dat de familie van Mieke weer in de Verenigde Staten is. "Zij zullen de zaak vanaf daar op de voet volgen en zullen later beslissen of zij naar de verschillende zittingen in deze zaak gaan", zegt Diekstra. Aankomende dinsdag volgen ze de zitting vanuit de VS.

"Ik denk elke seconde van elke dag aan haar. Ik droom zelfs over Mieke", vertelt Danique. "Ze was het liefste en vriendelijkste meisje. Ik zal er nooit overheen komen hoe ze is vermoord."

De advocaat van Thomas R. wil voorafgaand aan de zaak niet inhoudelijk reageren.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update