Ga naar de inhoud
Nog wel verdachte

Jouke (16) noemt schot op tractor onbegrijpelijk: 'Ik heb geluk dat ik nog leef'

Bij het boerenprotest in Heerenveen loste de politie meerdere schoten. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / ProNews

De 16-jarige Jouke vindt het onbegrijpelijk dat de politie afgelopen dinsdag in Heerenveen gericht op zijn tractor schoot. Hij werd gisteravond vrijgelaten en is volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet meer verdacht van poging tot doodslag. Daar zijn 'onvoldoende aanknopingspunten' voor. Bij de Friese familie zit de schrik er flink in, vertelt de moeder van Jouke aan RTL Nieuws.

Gisteravond om 21.15 uur kwam het verlossende telefoontje van de politie: Jouke (16) werd vrijgelaten, één dag nadat hij in de buurt van Heerenveen werd gearresteerd op verdenking van doodslag.

De officier van justitie besloot gisteravond dat hij nog wel verdachte is in het onderzoek, maar niet meer van poging tot doodslag en dat hij dus naar huis mag. 

Spandoeken met 'Free Jouke'

Zijn moeder Tjitske vertelt aan RTL Nieuws hoe onwerkelijk het was om Jouke bij het politiebureau op te halen: "Onderweg naar Leeuwarden zagen we langs de snelweg spandoeken met 'Free Jouke'".

Bestuurder
Lees ook:
Bestuurder beschoten trekker is 16-jarige Jouke: 'Waarom niet op de banden?'

Dinsdagavond reed Jouke op zijn tractor samen met een aantal andere boeren naar Heerenveen, waar hij eerst bij een distributiecentrum en later bij stadion Thialf protesteerde tegen het Nederlandse stikstofbeleid.

De 'gezellige sfeer' sloeg volledig om toen de 16-jarige Fries samen met een paar andere tractoren de snelweg op probeerde te rijden en een agent gericht op zijn tractor schoot.

Bekijk beelden van het incident hier:

Op beeld: politie schiet tijdens boerenprotest A32

00:40
Er zijn waarschuwingsschoten gelost én er is gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Ooggetuigen deelden videobeelden van het incident op sociale media.

Jouke heeft vannacht, enkele uren na zijn vrijlating, in een bericht in boerenprotestgroepen geschreven dat hij ontzettend geschrokken is. "Het is echt onbegrijpelijk", schrijft hij. "Ik kan er nog steeds niet bij waarom de politie heeft geschoten, op de beelden is ook zeer goed te zien dat ik niets fout doe."

'Niet speculeren'

De minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz waarschuwde gisteren op Twitter om niet te speculeren over de situatie. "Online zien we slechts een deel van de beelden en is de situatie niet in te schatten", schreef zij.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat aan RTL Nieuws weten dat de 16-jarige Jouke verdachte blijft in het onderzoek, maar het is onduidelijk om wat voor verdenking het precies gaat. Van doodslag wordt hij niet meer verdacht, daar zijn simpelweg 'te weinig aanknopingspunten voor'. Waar de officier van justitie dat op baseert, kan een woordvoerder niet zeggen. Er worden op dit moment nog veel beelden onderzocht. 

De politie Noord-Nederland blijft bij de verklaring die het op de avond van het incident naar buiten bracht: de bestuurder van de tractor probeerde in te rijden op agenten bij de politieblokkade bij de oprit van de A32 in Heerenveen.

'Ik reed rustig'

Jouke zelf zegt dat hij 'rustig reed' toen hij ineens een knal hoorde. Eerst dacht hij dat zijn tractor geraakt werd door een rubberen kogel, maar al gauw ontdekte hij een gat in het ijzer van zijn cabine. "Ik mag van geluk spreken dat ik het overleefd heb", zegt de Fries.

Moeder Tjitske kreeg de tranen in de ogen toen ze het bericht van haar zoon vanochtend onder ogen kreeg, zegt zij tegen RTL Nieuws. "Het laat zien wat die jongens hebben doorgemaakt." Ondanks alles is zij trots op haar zoon dat hij blijft demonstreren. "Anders is alles voor niets geweest", zegt ze over het protest tegen het Haagse beleid.

Reduceren door stikstofregels

Het familiebedrijf van Tjitske en haar man moet door de nieuwe stikstofregels met zo'n 87 procent reduceren en daardoor 'komen de kinderen aan de grond te zitten', zegt zij. Ze vraagt zich af of er voor haar vier kinderen nog een toekomst in hun melkveebedrijf zit.

Extinction
Lees ook:
Extinction Rebellion wil snelweg blokkeren, grijpt politie sneller in dan bij boeren?

Robert Snorn, de advocaat van de familie, verwacht dat er geen verdenking van een strafbaar feit meer is tegen Jouke. "Hooguit een verkeersovertreding", bevestigt hij na berichtgeving in het AD. Na het schot zegt Jouke dat hij 'in paniek' snel wegreed en zich door de adrenaline niet meer realiseerde wat hem allemaal overkwam.

Mogelijk aangifte tegen politie

Snorn zegt dat de familie mogelijk aangifte gaat doen tegen de politie. "Het is een persoonlijke afweging van de familie, maar ik zou me kunnen voorstellen dat ze aangifte doen." Tegen Omrop Fryslân zegt Jouke er vanmiddag alleen over dat hij graag in gesprek gaat met de agent die op hem schoot. 

De Rijksrecherche onderzoekt het gerichte schot van de politie. Dat is gebruikelijk als een agent een wapen trekt. Of de politieman in kwestie momenteel nog aan het werk is, wil de politie Noord-Nederland niet zeggen.

Bekijk ook: boeren boos na gerichte schoten op Jouke

01:33
Boeren waren gisteren witheet na de gerichte schoten van de politie en pleitten voor de vrijlating van Jouke.