Limburgers het vaakst

Drie op de tien Nederlanders gaan grens over om te tanken

07 juli 2022 05:49 Aangepast: 07 juli 2022 07:21
Nederlanders staan in de rij om te tanken in het Duitse Gronau. Beeld © ANP

Nederlanders in de grensprovincies hebben de afgelopen maand massaal in het buitenland getankt om goedkoper uit te zijn. Dat blijkt uit enquête-onderzoek van ANP/LocalFocus in samenwerking met Kieskompas. Vooral in Limburg tankten veel mensen over de grens.

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen in Nederland flink gestegen. Omdat de prijzen in België en Duitsland gemiddeld lager liggen, is het aantrekkelijk om over de grens te tanken. Kieskompas legde tussen 15 en 23 juni aan meer dan 3000 Nederlanders de vraag voor of ze dat ook daadwerkelijk gedaan hadden. Het gaat om mensen uit een huishouden met een benzine- of dieselauto.

Driekwart van Limburgers

Vooral in de grensprovincies hebben mensen vanwege de prijs in het buitenland getankt. Met name onder Limburgers is dit gebruikelijk: bijna driekwart van hen zocht afgelopen maand een pomp in het buitenland op. Ook inwoners van Noord-Brabant (46 procent) en Zeeland (43 procent) tankten relatief vaak over de grens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goedkoop tanken in België? Pas op voor een verkeersboete

In provincies die niet aan de grens liggen, is het aandeel autobezitters dat in het buitenland tankte logischerwijs lager. Toch geeft dan nog zo'n 10 procent van de automobilisten in Noord-Holland en Flevoland, en zo'n 5 procent van de Friezen aan dat ze de grens over zijn gegaan om tankkosten te besparen.

Prijzen in Duitsland

Op 1 juni voerde de Duitse overheid fikse belastingverlagingen door op benzine en diesel, waardoor tanken over de grens voor Nederlanders ineens nog een stuk goedkoper werd. Dat leidde tot files aan de pomp net over de grens.

In Nederland liepen de brandstofprijzen vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne fors op. Een liter benzine kostte begin maart aan de pomp ongeveer 2,50 euro. Een accijnsverlaging zorgde vanaf 1 april tijdelijk voor lagere prijzen, maar sinds juni ligt de prijs voor een liter benzine bij pompstations opnieuw rond de 2,40 euro. Dat is nog een stuk hoger dan in België en Duitsland wordt betaald, blijkt uit een overzicht van de ANWB.

Bekijk ook: Tanken in Duitsland door lage benzineprijs: 'Ik koop liever bier van het geld'

Veel Nederlanders gingen vorige maand de grens over naar Duitsland om te tanken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore