Ga naar de inhoud
Geld van het Rijk

Gelderland wil blijven vasthouden aan eigen stikstofaanpak

Een boerderij in het Gelderse Beuningen. Beeld © ANP

Gelderland wil vasthouden aan zijn eigen stikstofmaatregelen en wil van het Rijk geld om die uit te voeren. Een voorstel met die strekking is gisteravond aangenomen door een meerderheid van de Provinciale Staten.

De motie 'Gelderland verdient een Gelderse aanpak stikstof', ingediend door de SGP, werd gesteund door zowel conservatieve (CDA, VVD, SGP, 50PLUS en ChristenUnie) als progressieve partijen (GroenLinks, PvdA, D66 en SP). De SGP zei dat daarmee 'een stevig signaal' aan Den Haag wordt afgegeven. 'Kom met geld over de brug, zodat we verder kunnen met het door ons ingezette beleid!', is de oproep van de SGP aan het Rijk.

Oneens met percentages

Het provinciebestuur meldde vorige maand al dat het zich niet kon vinden in een deel van de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal. En dan vooral in de genoemde percentages waarmee de stikstofuitstoot van de landbouw in de Gelderse Vallei en op en rond de Veluwe omlaag moet. Daardoor moeten veel boerderijen waarschijnlijk verdwijnen.

Hier
Lees ook:
Hier gaat het elke dag over stikstof, hoe is dat in het buitenland?

De provincie is eerder al met een eigen stikstofaanpak gekomen. Volgens gedeputeerde Peter Drenth worden daarin de landelijke doelen voor stikstofreductie gehaald, 'zonder ons landelijk gebied leeg te trekken'. De Gelderse partijen roepen het provinciebestuur nu op vast te houden aan de eigen aanpak en bij de minister aan te dringen op meer geld voor de uitvoering.

Boeren bij provinciehuis

Voor de vergadering gisteren waren zo'n tweehonderd boeren naar het Gelderse provinciehuis in Arnhem gekomen. Volgens burgemeester Ahmed Marcouch was de sfeer gemoedelijk. Aan het einde van de avond vertrokken de boeren weer.

Ook andere provincies hebben bezwaren tegen de stikstofaanpak die het kabinet wil. De ene provincie verwoordt die scherper dan de andere.

Bekijk ook: Stikstofprobleem in beeld

02:17
In Nederland wonen bijna 7 keer zoveel dieren als mensen. Nadat ze geslacht zijn, gaat het vlees vooral naar het buitenland. Wij blijven achter met de mest.