Ga naar de inhoud
Nieuwe informatie

Rechtbank heropent onderzoek naar moord op Peter R. de Vries

Peter R. de Vries Beeld © ANP

De rechtbank van Amsterdam heropent de behandeling van de zaak over de dood van Peter R. de Vries. De rechtbank had het onderzoek op 30 juni 2022 al gesloten, maar heropent dat nu, nadat het Openbaar Ministerie gisteren een aantal nieuwe stukken aan de rechtbank en de verdediging heeft gestuurd.

Uit de begeleidende e-mail van het Openbaar Ministerie leidt de rechtbank af dat het onderzoek niet volledig is geweest. De rechtbank ziet zich daardoor genoodzaakt het onderzoek te heropenen, om kennis te kunnen nemen van de nieuwe stukken. Ook krijgen de verdediging en het Openbaar Ministerie de gelegenheid op de stukken te reageren.

Aanhouding Krystian M.

Of de heropening van de zaak verband houdt met de aanhouding van Krystian M, wilde een woordvoerder van de rechtbank niet bevestigen. "Wij kunnen op dit moment niet meer zeggen dan in het persbericht staat."

Krystian M. werd eergisteren aangehouden in zijn cel, waar hij vastzit op verdenking van een poging tot moord. Het OM verdenkt hem ervan de moord op Peter R. de Vries te hebben aangestuurd. M. zou versleutelde berichten hebben gestuurd naar Delano G. (22) en Kamil E. (36), die ervan worden verdacht de moord op de misdaadverslaggever te hebben uitgevoerd.

Tegen deze twee verdachten heeft het OM een levenslange gevangenisstraf geëist.

Man
Lees ook:
Man die instructies gaf voor moord De Vries deed eerder klus voor Taghi

Justitie heeft vandaag in de rechtbank gezegd dat Krystian M. banden heeft met Youssef T., de neef en advocaat van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het grote Marengo-moordonderzoek. Taghi wordt al langer verdacht van betrokkenheid bij de moord op De Vries, maar tot nu toe was er geen directe link met hem te leggen.

Het Parool berichtte gisteren dat het OM een getuige heeft gevonden die een verklaring wil afleggen over de link tussen Taghi en de twee verdachten van moord op De Vries.

Na weekend zitting

Aanstaande maandag 11 juli zal om 10.00 uur in een openbare zitting in de rechtbank Amsterdam het onderzoek worden heropend. Het Openbaar Ministerie en de verdediging zullen dan in de gelegenheid worden gesteld eventuele verzoeken of opmerkingen naar voren te brengen over het verdere verloop van de zaak. 

Vooralsnog gaat de rechtbank ervan uit dat er ook op 14 juli 2022 een zitting zal plaatsvinden. Of op 14 juli uitspraak in de zaak zal worden gedaan is op dit moment nog niet bekend.

Royce
Lees ook:
Royce de Vries een jaar na aanslag: 'We missen je, pap'