Minderjarige leider

'Terreurcampagne' tegen fruitbedrijf: tot 15 jaar cel geëist

06 juli 2022 13:59 Aangepast: 06 juli 2022 15:27
Het pand van De Groot in Hedel. Beeld © ANP

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt gaan de drie verdachten van aanslagen op medewerkers van fruitbedrijf De Groot in Hedel 20 maanden tot 15 jaar de cel in. Tegen de minderjarige 'leider' van de groep werd gisteren al 15 jaar geëist.

Hij moet volgens de officier van justitie als een volwassene worden berecht, vanwege de ernst van de feiten.

Adam el-R bekende dat hij betrokken was bij de aanslagen. Hij wordt verdacht van beschietingen van huizen van personeelsleden van De Groot in Hedel, Kerkdriel, Velddriel en Waardenburg in mei 2021 en brandstichting bij een huis in Tiel in juni vorig jaar.

Daarbij stuurde hij de andere verdachten aan. El-R. was betrokken bij de eerste aanslagen toen hij 17 jaar was, bij de laatste brandstichting was hij 18. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM eist celstraf tegen 18-jarige in afpersingszaak fruitbedrijf

Bij het fruitbedrijf werd drie jaar geleden 400 kilo cocaïne gevonden tussen een partij bananen. De Groot deed aangifte bij de politie, die de cocaïne in beslag nam. Daarop zou hoofdverdachte Ali G. (37) uit Naarden de fruitimporteur zijn gaan afpersen omdat de drugs van hem zouden zijn.

Afpersing

Hij zette een aantal mensen aan het werk om medewerkers van De Groot af te persen. Hij zou daarmee vanuit de gevangenis zijn doorgegaan. Tegen hem werd vorige week 26 jaar en 7 maanden cel geëist.

Zijn halfbroer Yassine A. (21) is inmiddels veroordeeld tot tien jaar cel vanwege zijn rol als ‘adjudant’ en ‘doorgeefluik’ van G. Aan zes medeverdachten, de uitvoerders van de aanslagen, zijn celstraffen tot acht jaar opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofdverdachte in afpersingszaak fruitbedrijf Hedel krijgt 10 jaar cel

Deze week staan nog zeven uitvoerders van de aanslagen terecht. Kevin D. (19) uit Amsterdam en Karim el K. (24) uit Almere zeiden vandaag in de rechtbank in Arnhem dat ze alleen maar waren meegereden naar de Bommelerwaard en niet wisten wat daar stond te gebeuren.

Dat vond de officier van justitie erg ongeloofwaardig. Hij vroeg voor 'meeloper' Kevin D. 20 maanden cel en jeugd-tbs en 5 jaar cel voor Karim el K. voor hun aandeel in de 'terreurcampagne'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore