Ga naar de inhoud
Politie schiet op actievoerders

Bestuurder beschoten trekker is 16-jarige Jouke: 'Waarom niet op de banden?'

De afrit is afgesloten voor onderzoek. Beeld © ANP

Bij een boerenprotest gisteren in de buurt van Heerenveen heeft de politie geschoten. De kogel belandde in het frame van de trekker die Jouke (16) bestuurde. "Als je schiet, waarom dan niet op de banden?"

Jouke was samen met zijn 17-jarige broer na een dag werken op pad gegaan. "Ze hadden 's avonds afgesproken bij Thialf", vertelt Joukes moeder aan het AD. Daar zouden meer boeren samenkomen.

Uiteindelijk ging een groep boeren naar het distributiecentrum van de Spar bij Heerenveen. Rond 22.00 uur besloten de broers nog even langs de vlakbij gelegen McDonalds te gaan en daarna naar huis te rijden.

'Begrijp niet waarom ze geschoten hebben'

De broers reden op de oprit van de A32 en zagen de politieafzetting. "Ze wilden eromheen, over het talud." Volgens de moeder van Jouke reed haar zoon niet in op de agenten. "Ik begrijp niet waarom ze op de trekker geschoten hebben, echt niet. En als je schiet, waarom dan niet op de banden? Het kogelgat zit bij de cabine, hij had wel dood kunnen zijn."

Jouke reed weg met zijn trekker, maar werd niet veel later aangehouden, samen met twee anderen. De trekker waar hij in reed is in beslag genomen. Zijn broer Sytse werd niet aangehouden.

Gefilmd door omstanders

Op sociale media zijn foto's en filmpjes van het incident te zien. Daarop zijn onder andere agenten met getrokken wapen te zien en is een kogelgat in een tractor zichtbaar. Bekijk hieronder de beelden:

Op beeld: politie schiet tijdens boerenprotest A32

00:40

'Dreigende situatie'

De politie laat weten dat er een 'dreigende situatie' ontstond. "Hierbij zijn waarschuwingsschoten gelost en er werd gericht geschoten", schrijft de politie. De politie Noord-Nederland vertelt aan RTL Nieuws nu nog niet te willen reageren op wat er gisteren is gebeurd, maar komt later vandaag met een uitgebreide reactie.

Jouke zit vooralsnog vast op het politiebureau in Leeuwarden. Volgens zijn moeder wordt hem poging tot doodslag ten laste gelegd. Dat wil de politie nog niet bevestigen. 

Omdat er door agenten is geschoten doet de Rijksrecherche onderzoek. Boze boeren hebben zich intussen verzameld bij het politiebureau, waar ze de vrijlating van Jouke eisen. Bekijk de beelden hieronder:

Boeren witheet na gerichte schoten politie: 'Jouke had dood kunnen zijn'

01:33
Politie
Lees ook:
Politie lost schoten bij boerenprotest Heerenveen, drie aanhoudingen