Zomervakantie begint

Morgen koeler, maar volgende week zomers: 25 tot 30 graden

06 juli 2022 11:52 Aangepast: 06 juli 2022 16:28
Archieffoto Beeld © ANP

Komend weekend begint in de regio midden al de zomervakantie - en voor wie dan al vrij is: het weer doet lekker mee. Terwijl we vandaag en morgen nog net de 20 graden halen, loopt het kwik volgende week op tot 25 graden. "In het zuidoosten krijgen we misschien uitschieters naar 30 graden."

Dat zegt William Huizinga van Buienradar. Gisteren was er even consternatie op sociale media over een mogelijkheid dat het rond 18 juli weleens 40 graden zou kunnen worden. Dat verwijst de meteoroloog naar het rijk der fabelen.

Er was inderdaad een modelberekening die iets dergelijks liet zien. "Dat gaat dan een eigen leven leiden en dan moeten wij er ook wat over zeggen. Een buurman had het er ook al over. Wij kijken liever niet verder dan een dag of vijf vooruit. Je moet voorzichtig zijn om uitspraken te doen over de langere termijn."

Het bewijs dat dat verstandig is, werd vanochtend geleverd: het model dat gisteren die 40 graden liet zien, is nu een stuk gematigder. "Daar staat nu 26 graden."

Algehele trend

Wat kunnen we dan wel zeggen? Dat de algehele trend zal zijn dat het warmer gaat worden. "Op dit moment zien we vrij gemiddelde temperaturen van 21 tot 22 graden. Het is niet onaardig weer." Morgen is het wat koeler, door een frisse noordwesterwind. In de middag zou een bui kunnen vallen. Er is wat bewolking en zon.

Over de verwachting voor volgende week zegt hij voorzichtig dat hij ziet dat 'de temperatuur de neiging heeft om een stijging in te zetten.'

Uitschieters naar de 30

"Het gaat om zomerse temperaturen, maar geen extreme hoogstandjes. Geen tropische toestanden. Ik verwacht zo'n 25 graden in het midden van het land en 28 graden in het zuidoosten. Met uitschieters naar de 30."

De pluim, de 50 modelberekeningen voor de lange termijn. Hoe meer de groene lijnen uit elkaar liggen, hoe onzekerder de verwachting. Op 18 juli kan het dus38 graden worden, maar ook 18 graden. De rode lijn is de meest gedetailleerde berekening. De pluim, de 50 modelberekeningen voor de lange termijn. Hoe meer de groene lijnen uit elkaar liggen, hoe onzekerder de verwachting. Op 18 juli kan het dus38 graden worden, maar ook 18 graden. De rode lijn is de meest gedetailleerde berekening.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore