Onderzoek

Agressie en intimidatie tegen lokale bestuurders in acht jaar verdubbeld

06 juli 2022 16:16 Aangepast: 06 juli 2022 19:08
Politiebeveiliging bij de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Beeld © ANP

Het aantal bedreigingen, intimidaties en geweld tegen burgemeesters, wethouders en raads- en statenleden is sinds 2014 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In 2014 had een kwart (26 procent) van de lokale bestuurders wel eens te maken met agressie of intimidatie. Dat percentage is in 2022 opgelopen tot bijna de helft van de bestuurders. Vooral de laatste twee jaar is het aantal incidenten fors toegenomen.

Onacceptabel

De toename van agressie beperkt zich niet tot politici. Ook een derde van alle ambtenaren heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie of geweld.

Onacceptabel, vindt minister Bruins Slot. "Voor een goed en betrouwbaar bestuur is een absolute noodzaak dat politici en ambtenaren hun werk zonder agressie, intimidatie of andere ondermijnende invloeden kunnen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

100 miljoen euro uitgetrokken voor betere beveiliging lokale politici

Onder mijn huid

Agressie en intimidatie komen bij slachtoffers keihard aan, vertelt de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx. Zij heeft de afgelopen jaren te maken gehad met bedreiging en intimidatie en had daar veel last van. "Het is onder mijn huid gaan zitten. Ik ben mijn onbevangenheid verloren en kan niet meer onbekommerd door het leven gaan." Desondanks is Hendrickx wethouder gebleven. Ze weigert zich te laten wegjagen.

Eerder dit jaar maakte het kabinet bekend de komende tien jaar 100 miljoen euro extra te investeren in het weerbaarder maken van het openbaar bestuur. Een deel van dat geld is bedoeld voor de ondersteuning van kleinere gemeenten.

Trainingen

Ook deze gemeenten hebben te maken met ongewenste beïnvloeding, bijvoorbeeld bij vergunnings- en subsidieaanvragen. Zij missen vaak de capaciteit die nodig is om de organisatie te versterken.

Bruins Slot trekt daarom dit jaar 5 miljoen euro uit voor die kleine gemeenten. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld trainingen opzetten om gevallen van ondermijning te herkennen en tegen te gaan.

Uit het onderzoek blijkt ook dat politici vaker niet-integer gedrag bij collega’s hebben gezien of vermoed. Het gaat dan met name om zaken als belangenverstrengeling of het meestemmen over zaken van persoonlijk belang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore