Erfelijk gebrek

Twee met zaad Leidse arts verwekte kinderen overleden aan erfelijke aandoening

06 juli 2022 11:01 Aangepast: 06 juli 2022 12:57
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Leidse gynaecoloog Jos Beek heeft bij vruchtbaarheidsbehandelingen niet 21 maar zeker 41 kinderen verwekt met zijn eigen sperma. De man blijkt daarnaast drager te zijn geweest van een zeldzame erfelijke aandoening, waaraan twee donorkinderen zijn overleden.

Dat blijkt uit onderzoek van de commissie-Braat. Jos Beek werkte 25 jaar als fertiliteitsarts in het Elisabethziekenhuis in Leiderdorp, dat later is opgegaan in Alrijne. Hij runde daar een eigen kleine praktijk. Vanaf 1973 voerde Beek vruchtbaarheidsbehandelingen uit. Hij overleed in 2019. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leidse gynaecoloog verwekte ten minste 21 kinderen met eigen sperma

Volgens de commissie gebruikte Beek tot ten minste 1990 zijn eigen zaad bij vrouwen die in de kliniek kwamen. Eerder werd aangenomen dat hij dit tot 1986 deed. Hij handelde alleen en gebruikte alleen zijn sperma als vrouwen moesten worden geïnsemineerd met zaad van een anonieme donor.

Het lijkt erop dat de vruchtbaarheidsarts is gestopt met het insemineren van zijn sperma toen hij erachter kwam dat twee van de donorkinderen waren overleden aan de erfelijke aandoening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spermadonor gevonden en dan? 'Hij wilde meer dan ik'

De onderzoekers vonden geen administratie van de donoren, en die is er 'zeer waarschijnlijk ook nooit geweest', is te lezen in het rapport. "Het lijkt er zelfs op dat er geen andere donoren dan Beek waren, waarvan semen werd gebruikt voor donorinseminaties."

Volgens de commissie is het 'aannemelijk dat Beek doorhad dat zijn handelswijze niet door de beugel kon'. "Hij drukte zijn patiënten expliciet en bij herhaling op het hart met niemand over de donorinseminaties te praten. Mogelijk in de hoop dat zo dit geheim nooit zou uitkomen."

DNA-matches

De kwestie kwam aan het licht nadat de organisatie Fiom had ontdekt dat er DNA-matches waren bij 21 kinderen. Deze organisatie helpt mensen hun biologische familie te vinden als daar vragen over zijn. Uit onderzoek bleek vervolgens dat de kinderen allemaal waren geboren na een vruchtbaarheidsbehandeling bij gynaecoloog Jos Beek.

In de zomer van 2021 werd het ziekenhuis ingelicht, nadat was gebleken dat het DNA van de kinderen overeenkwam met dat van een van de kinderen van Beek. Het ziekenhuis stelde de commissie-Braat aan om onafhankelijk onderzoek te doen.

Beek is de derde gynaecoloog in Nederland van wie bekend is dat hij zijn eigen sperma gebruikte bij vruchtbaarheidsbehandelingen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore