Ga naar de inhoud
Concessies aan beveiliging

Advocaten kroongetuige Nabil B.: steeds weer vechten voor goede beveiliging

Peter Schouten en Onno de Jong Beeld © ANP

Een jaar na de moord op Peter R. de Vries voelen de advocaten van kroongetuige Nabil B. zich niet veilig. Ze hebben het gevoel dat concessies worden gedaan aan hun beveiliging en vrezen dat ze nog steeds doelwit kunnen worden.

Dat zeggen advocaten Peter Schouten en Onno de Jong in een interview het AD. Na de dood van De Vries ging hun werk voor de kroongetuige door. De Jong en Schouten kregen de zwaarst mogelijke beveiliging.

Maar die beveiliging is niet voldoende zeggen ze, en er moet elke keer gevochten worden om nog een beetje een normaal leven te kunnen leiden. "We hebben het gevoel dat uit kostenoverwegingen en personeelstekort concessies worden gedaan. Daardoor vallen er gaten", zegt De Jong. "Ik kan niet zeggen welke, anders schieten ze er dwars doorheen."

Advocaten
Lees ook:
Advocaten blikken terug: 'Halfjaar na moord op Peter R. slijt urgentie alweer'

Het zou komen door capaciteitsproblemen bij Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), verantwoordelijk voor de beveiliging. De coördinator van die dienst zei recent in de Kamer dat persoonsbeveiliging sneller zou moeten worden afgeschaald.

Daar zijn de advocaten woest over. "De bazen van deze dienst zijn alleen maar bezig met hun eigen capaciteitsproblemen. En niet met waar het allemaal om begonnen is: onze veiligheid. Zorgen dat wij niet vermoord worden omdat we ons werk doen, zoals onze collega's is overkomen."

'Schuldgevoel aangepraat'

Schouten en De Jonge krijgen ook regelmatig te horen hoeveel hun beveiliging de staat kost. De advocaten zeggen dat ze 'een schuldgevoel wordt aangepraat' en dat ze hun ruimte om normaal te leven 'elke keer weer moeten bevechten bij de DKDB'.

Die dienst zegt in een reactie aan het AD geen concessies te doen aan de beveiliging. De DKDB zegt wel dat er grote druk is door een toename van het aantal te beveiligen personen.

Bloemen voor Peter R.

Nadat Peter R. de Vries was neergeschoten, legden de advocaten een bloemetje voor hem in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam:

Advocaten Nabil B. leggen bloemen neer ter ere van Peter R. de Vries

01:11
"Niets krijgt jou eronder, dus jij gaat winnen. Ook nu!", schreef Onno de Jong op een kaartje.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update