Contact met buitenwereld

Alleen nog Engels en Nederlands in EBI om smokkelen boodschappen te voorkomen

06 juli 2022 03:13 Aangepast: 06 juli 2022 07:46
Een zwaarbewapende agent bij de EBI (archieffoto). Beeld © ANP

Er moeten zwaardere maatregelen komen voor gevangenen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, de EBI. Er moet bijvoorbeeld alleen nog maar Engels en Nederlands gesproken worden. Dat wil de VVD, gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

De partij wil het nog moeilijker maken voor gevangenen om boodschappen naar buiten te brengen.

De EBI is de strengst bewaakte gevangenis van Nederland. De bekendste inwoners van de EBI zijn op dit moment Willem Holleeder en Ridouan Taghi: zware en vluchtgevaarlijke criminelen. Zij zitten in een strak regime met weinig vrijheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM: advocatenneef Taghi wist alles en ging zeer doortrapt te werk

Toch lijkt het erop dat Taghi via zijn neef, die zijn advocaat was, contact had met de buitenwereld. Het OM verdenkt de 38-jarige Youssef T. ervan dat hij de boodschapper was van Taghi.

De VVD wil daarom een strenger regime in de gevangenis. Kamerlid Ulysse Ellian stelt voor om het contact met de buitenwereld zoveel mogelijk te beperken. "Bijvoorbeeld door minder personen bij bezoek toe te staan, maximaal één keer per week bellen en alleen naar iemand die op een politiebureau zit."

Alleen Nederlands en Engels

Ellian denkt ook dat het helpt om in de gevangenis alleen gesprekken in het Nederlands of Engels toe te staan, zo wordt voorkomen dat geheime boodschappen worden gedeeld in een taal die cipiers niet spreken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchtruim boven EBI in Vught tijdelijk dicht om vluchtrisico

Vorige week sloot de minister het luchtruim nog boven de gevangenis voor een half jaar om ontsnappingen te voorkomen. Maar de EBI helemaal afsluiten van de buitenwereld, dat kan niet, weet ook Ellian.

Moorden voorkomen

Hij denkt wel dat het nodig is om strenger te zijn. "Als je de rechtstaat wil verdedigen, dan hoort er ook bij dat je bij dat je bij de Taghi's van deze wereld durft te zeggen: we gaan het risico op geweld en moord verkleinen."

Vandaag dient de VVD een motie in tijdens een debat met minister Weerwind over de gevangenissen. De verwachting is dat een meerderheid van Kamer hiermee zal instemmen. Coalitiegenoot CDA heeft al aangegeven ermee in te stemmen.

Bekijk ook - Zorgen bij omwonenden EBI Vught: 'Bang voor gevaarlijke situaties'

Op het moment dat verdachten naar de rechtbank moeten voor een zitting staat het dorp op zijn kop. Het gewapende transport zorgt namelijk voor veel overlast bij omwonenden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore